Απόγονοι των… Αρίων νιώθουν οι φοιτητικές αδελφότητες στη Γερμανία;

Με κεντρικό θέμα τους όρους συμμετοχής των μελών της —και πιθανότατα την καταγωγή τους— συνεδριάζει αυτό το Σαββατοκύριακο η γερμανική Ένωση Φοιτητικών Αδελφοτήτων στην Θουριγγία.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Μπούρκχαρντ Μετζ δήλωσε ότι οι Αδελφότητες “αναζητούν νέα ενότητα” και πρόσθεσε ότι η οργάνωση μελετά τι ακριβώς σημαίνει “Γερμανός φοιτητής”.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η συνάντηση των αδελφοτήτων θα ασχοληθεί με το ζήτημα που ανέκυψε πριν από λίγους μήνες, όταν 18 φιλελεύθερες αδελφότητες ψήφισαν υπέρ της αποχώρησής τους από την Ένωση, διαμαρτυρόμενες για “αυξανόμενη εξτρεμιστική διάθεση”. Περίπου 1.500 από τα 10.000 μέλη εκτιμάται ότι ασπάζονται σε κάποιον βαθμό τον εξτρεμιστικό εθνικισμό.

Μεταξύ των κανόνων των Αδελφοτήτων είναι η ενδυμασία με στρατιωτικού τύπου στολή με ξίφος και η συμμετοχή σε παρελάσεις με πυρσούς. Το 2011 μια αδελφότητα αποβλήθηκε από την εθνική οργάνωση, επειδή δέχθηκε ως μέλος φοιτητή κινεζικής καταγωγής. Η ενέργεια προκάλεσε για πρώτη φορά υπόνοιες ότι η υποδοχή των μελών γινόταν και με εθνικά κριτήρια.