Λονδίνο : Άρωμα τρομοκρατίας από αποκεφαλισμό στρατιώτη στο δρόμο

Πιθανή νιγηριανή ανάμιξη με τους υπόπτους που φέρονται ότι κατακρεούργησαν και αποκεφάλισαν έναν στρατιώτη χθες το απόγευμα στο Λονδίνο, ενώ φώναζαν ισλαμικά συνθήματα, ερευνούν οι Βρετανικές αρχές.

Εν τω μεταξύ, σε έφοδο και έρευνα της αστυνομίας σε διαμέρισμα του Γρίνουιτς, οι αρχές συνέλαβαν δύο  2 γυναίκες γύρω στα 30, ένα κορίτσι και έναν έφηβο, στο πλαίσιο της έρευνας για την χθεσινή αιματηρή και πρωτοφανή επίθεση.

Ισχυρές δυνάμεις της βρετανικής αστυνομίας και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έχουν αποκλείσει κεντρικό δρόμο στο  προάστιο Γούλιτς του του νοτιοανατολικού Λονδίνου, όταν δύο ένοπλοι σκόρπισαν την Τετάρτη το απόγευμα τον θάνατο και τον πανικό. 

Δύο έγχρωμοι νεαροί άνδρες επιτέθηκαν με ματσέτα και σκότωσαν έναν Βρετανό στρατιώτη,μέλος των Ενόπλων Δυνάμεων, σχεδόν αποκεφαλίζοντάς τον, που έμενε στους στρατώνες του Γούλιτς, αλλά δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα του θύματος.  

Το πρωτοφανές περιστατικό αντιμετωπίζεται από την Βρετανία ως πιθανή τρομοκρατική ενέργεια και ο Ντέηβιντ Κάμερον ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να συγκαλέσει και να προεδρεύσει στην συνεδρίαση της (επιτροπής εθνικής ασφάλειας) Cobra, η οποία συγκαλείται μόνον σε περιστάσεις που άπτονται θεμάτων εθνικής ασφάλειας. Ο ίδιος επέστεψε χθες εσπευσμένα στο Λονδίνο από το Παρίσι και σήμερα θα ηγηθεί της δεύτερης συνεδρίασης της επιτροπής διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων.                               

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι το θύμα αποκεφαλίστηκε στη μέση του δρόμου, ενώ οι δράστες φώναζαν Allahu Akbar (ο Θεός είναι μεγάλος) - φράση που χρησιμοποιούν οι ισλαμιστές μαχητές. Επίσης, την ώρα που οι 20χρονοι έσφαζαν το θύμα τους, ζητούσαν από τους περαστικούς να τραβούν φωτογραφίες και βίντεο.

Μάλιστα, σε βίντεο που έχει στην κατοχή του το δίκτυο ITV, ένας από τους υπόπτους ακούγεται να λέει : “Ορκιζόμαστε στον Παντοδύναμο Αλλάχ ότι δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε."  Και προσθέτει: "Λυπάμαι που  οι γυναίκες εδώ πρέπει να το δουν σήμερα αυτό, αλλά και στη χώρα μας οι γυναίκες μας είναι αναγκασμένες να βλέπουν το ίδιο”.

"Εσείς, άνθρωποι, δεν θα είστε ποτέ ασφαλείς. Ρίχτε την κυβέρνησή σας, δεν νοιάζονται για σας" καταλήγει ο φερόμενος ως δράστης .

 

Σοκαριστικές μαρτυρίες

"Αυτά τα δύο παιδιά ήταν τρελά. Έκαναν σαν ζώα. Τον έσυραν από το πεζοδρόμιο και άρχισαν να μαχαιρώνουν  το σώμα του στη μέση του δρόμου και τον παράτησαν εκεί," είπε στο LBC radio ο Τζέημς,  ένας νεαρός αυτόπτης μάρτυρας.

Ένας άλλος περαστικός, 49χρονος οδηγός ταξί,  περιέγραψε ότι ένα μαύρο αυτοκίνητο συνετρίβη πάνω στο πεζοδρόμιο και αμέσως βγήκαν έξω δύο άνδρες οπλισμένοι σαν αστακοί. "Δεν ήξερα αν ήταν μαχαίρια και ρόπαλα στην αρχή, αλλά μετά είδα ότι ήταν μαχαίρια. Οι άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι. Ήταν αρκετά σοκαριστικό" είπε ο Μαρκ Μπάρνσλεϊ. 

Σε ελάχιστο διάστημα, η αστυνομία έφτασε στο σημείο και πυροβόλησε τους δύο δράστες προκειμένου να τους ακινητοποιήσει. Στη συνέχεια οι δύο νεαροί μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι σε νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται φρουρούμενοι.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι μέσα στο αυτοκίνητο βρέθηκαν πολλά όπλα, τα οποία και εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Παράλληλα, ένα δημοτικό σχολείο που βρίσκεται κοντα στο σημείο της επίθεσης, έκλεισε για λόγους ασφαλείας.

Δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία”, δήλωσε από το Παρίσι ο Ντέηβιντ Κάμερον- σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ολάντ- και χαρακτήρισε την επίθεση ως αποκρουστικό και αποτρόπαιο έγκλημα.

Η βρετανική κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει την πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας και ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη, μόλις επιστρέψει στο Λονδίνο.