Αποχαιρέτησε το κότερο που χάνεις…

Την ανάγκη φιλοτιμία έκανε ο Βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, ο οποίος αποφάσισε να παραδώσει την υπερπολυτελή θαλαμηγό του στο κράτος, καθώς “το κόστος συντήρησης δεν είναι πλέον συμβατό με την λιτότητα που επιβλήθηκε στη χώρα από την κρίση”.

Το "Fortuna" -αξίας 21 εκατ. ευρώ-  έχει μήκος 41,5 μέτρα και, σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, κάθε φορά που πρέπει να “φουλάρει”  η δεξαμενή του πλοίου, χρειάζονται  20.000 ευρώ.

"Ο βασιλιάς έλαβε την απόφαση να γίνουν όλες τις ενέργειες για την εκχώρησης του γιοτ στις υπηρεσίες της Εθνικής Κληρονομιάς " δήλωσε  εκπρόσωπος του Ισπανικού Βασιλικού Οίκου, η δημοτικότητα του οποίου έχει πέσει κατακόρυφα λόγω των πολλών σκανδάλων, όπως η υπόθεση διαφθοράς με τη συμμετοχή του γαμπρού του Χουάν Κάρλος,  Ινάκι Ουνταγκαρίν. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Κληρονομιάς, η οποία διαχειρίζεται την περιουσία του μονάρχη, πρέπει να εγκρίνει την πώληση της "Fortuna" στην ισπανική κυβέρνηση, η οποία τελικά  αποφασίζει αν θα το κρατήσει ή θα το πουλήσει. 

Το γιοτ παραχωρήθηκε στον Χουαν Κάρλος το 2000, για να κάνει με αυτό τις διακοπές του στις Βαλεαρίδες Νήσους και να προωθεί έτσι τον τουρισμό. Όμως, ο 75χρονος σήμερα βασιλιάς  χρησιμοποιεί ελάχιστα το γιοτ, με τελευταία φορά τον Αύγουστο του 2012.