Μήπως ήρθε η ώρα η Ελισάβετ να παραιτηθεί;

Η παραίτηση της βασίλισσας της Ολλανδίας Βεατρίκης υπέρ του γιου της άνοιξε μεγάλη συζήτηση στους γαλαζοαίματος κύκλους της Ευρώπης, ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία και πολλοί υποστήριξαν ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ ίσως θα έπρεπε πλέον να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ολλανδής βασίλισσας.

Με αφορμή αυτό το γεγονός, η ιστοσελίδα YouGov πραγματοποίησε δημοσκόπηση, ρωτώντας για το σχετικό θέμα τη γνώμη των Βρετανών. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι ο αριθμός των Βρετανών, που θεωρούν ότι η Ελισάβετ Β΄ πρέπει να παραιτηθεί από το θρόνο υπέρ του διαδόχου πρίγκιπα Καρόλου, αυξήθηκε, αν και η πλειοψηφία των ερωτηθέντων συνεχίζει να θεωρεί ότι η βασίλισσα πρέπει να παραμείνει στο θρόνο της ισόβια.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 53% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η 87χρονη βασίλισσα πρέπει να παραμείνει στον θρόνο μέχρι το τέλος της ζωής της. Αυτό, που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, είναι ότι το Μάρτιο - πριν την επίσημη υπογραφή της παραίτησης της Βεατρίκης - αυτός ο αριθμός ήταν 64%.

Επίσης, το 50% των Βρετανών πιστεύει ότι ο μεγαλύτερος γιος της βασίλισσας, πρίγκιπας Κάρολος, θα γίνει καλός βασιλιάς, ποσοστό που αυξήθηκε 13 εκατοστιαίες μονάδες από το Μάιο του περασμένου έτους.

Η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νοτίου Αφρικής, της Νέας Ζηλανδίας και των άλλων Βασιλείων και περιοχών, μετά το θάνατο του πατέρα της, Γεωργίου ΣΤ', στις 6 Φεβρουαρίου του 1952.

Η στέψη της έγινε στις 2 Ιουνίου του 1953 στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ και ήταν η πρώτη Στέψη, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο.