Λίχτενσταϊν: Χαλαρώνει το τραπεζικό απόρρητο με αντάλλαγμα… επιείκεια

Έτοιμος να συζητήσει τη χαλάρωση του απορρήτου στις τραπεζικές συναλλαγές και την παροχή πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ο πρωθυπουργός του Λιχτενστάιν, Αντριαν Χάσλερ. Σε αντάλλαγμα όμως ζητά επιείκεια για τους καταθέτες του.

"Ως μικρή χώρα, θα ήταν μη ρεαλιστικό να πούμε ότι αρνούμαστε εκ προοιμίου κάθε συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την διευρυμένη ανταλλαγή πληροφοριών. Αλλά αυτό δεν μπορεί να σημαίνει μόνο νέες υποχρεώσεις για εμάς, πρέπει επίσης να υπάρξει διόρθωση στην ανισότητα μεταχείρισης των φορολογουμένων και στις διακρίσεις", λέει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Handelslatt.

Το Λιχτενστάιν ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναγνωρίσει ότι τα τραπεζικά του ιδρύματα αποτελούν "ένα σημαντικό και νόμιμο εργαλείο σχεδιασμού των μεταβιβάσεων και της ασφάλειας των εισοδημάτων, σύμφωνα με τον Χάσλερ.

Το 2009, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) διέγραψε το Λιχτενστάιν από την γκρίζα λίστα των φορολογικών παραδείσων , όταν η χώρα υπέγραψε σειρά συμφωνιών για την ανταλλαγή πληροφοριών στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο πρωθυπουργός του Λιχτενστάιν θα επιθυμούσε να εφαρμοσθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη η λύση στην οποία η χώρα του κατέληξε μαζί με τη Βρετανία, και η οποία προβλέπει την φορολόγηση των καταθέσεων σε τραπεζικά ιδρύματα του Λιχτενστάιν για τους καταθέτες που δηλώνονται, αλλά με μειωμένο επιτόκιο και χωρίς την επιβολή προστίμου.