Απεργούν οι Γερμανοί εκπαιδευτικοί μέσα στις απολυτήριες εξετάσεις

Κι όμως! Στη Γερμανία της Άνγκελα Μέρκελ οι εκπαιδευτικοί κάνουν απεργία μέσα στις εξετάσεις!

Η Εθνική Ένωση Παιδείας και Επιστημών (GEW) έχει προκηρύξει απεργία διαρκείας των εκπαιδευτικών. Ήδη, τη Δευτέρα 13 Μαΐου οι Γερμανοί εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε προειδοποιητική 24ωρη απεργία.

Για την ακρίβεια, ο εκπαιδευτικός γερμανικός φορέας ετοιμάζει "εβδομάδα δράσης", όπως την ονομάζει. Την Τρίτη και την Πέμπτη θα απεργήσουν οι δάσκαλοι σε δημοτικά σχολεία.

Οι υποψήφιοι απόφοιτοι είναι ιδιαίτερα νευρικοί, καθώς αυτή την εβδομάδα πραγματοποιούνται οι τελικές προφορικές εξετάσεις για τα απολυτήρια του αντίστοιχου δικού μας δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.

Η Ένωση προδικάζει ότι "οι ενδοσχολικές εξετάσεις θα αναβληθούν για λίγες ημέρες και αυτό δεν είναι και τόσο άσχημα. Οι υποψήφιοι απόφοιτοι θα μπορούν να βρουν χρήσιμη μία ή δύο μέρες ακόμη για μάθηση", τόνιζει ο πρόεδρος του GEW, Ντόριν Ζίμπερνικ στη Berliner Zeitung.

Μήλον της έριδος για μια ακόμη φορά είναι οι αναπληρωτές καθηγητές, οι οποίοι, όπως και στην Ελλάδα, απολύονται και επαναπροσλαμβάνονται από το γερμανικό κράτος. Ο αριθμός τους μάλιστα ολοένα και αυξάνεται. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα πάνω από 200.000 εκπαιδευτικοί που απασχολούνται με δεκάδες χιλιάδες συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Ο εκπαιδευτικός φορέας GEW απαιτεί ακόμη συλλογική σύμβαση εργασίας για τους εκπαιδευτικούς, περισσότεροι από 8.000 από τους οποίους απασχολούνται στο Βερολίνο. Από το GEW υποστηρίζουν ότι αυτό το αίτημα υπάρχει προς όφελος των μαθητών, που θεωρούν ότι θίγονται, διότι η παρουσία περισσότερων καθηγητών με σταθερή σχέση εργασίας "απλώνει προστατευτικό δίχτυ γνώσης για τους μαθητές".