“Δεν πέφτει η κυβέρνηση λόγω της καταδίκης Μπερλουσκόνι”

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας δεν θα πέσει εξαιτίας της απόφασης του εφετείου του Μιλάνου να επικυρώσει την απόφαση με την οποία επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον ηγέτη του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) για φορολογική απάτη, δήλωσε ένας υπουργός ο οποίος πρόσκειται στον ίδιο.

Ο υπουργός Μεταφορών Μαουρίτσιο Λούπι, στέλεχος του PdL, δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού κεντροδεξιάς/κεντροαριστεράς θα κριθεί αν μείνει στην εξουσία ή αν θα πέσει από τις επιδόσεις της στην διακυβέρνηση μάλλον, παρά λόγω των νομικών προβλημάτων του Μπερλουσκόνι.

“Μια άδικη καταδίκη δεν θα κάνει την κυβέρνηση να ταλαντευτεί”, είπε ο Λούπι σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Μπερλουσκόνι, μεγιστάνας του Τύπου και πρόεδρος του PdL, δεν μετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, αλλά διαθέτει την ισχύ να την ανατρέψει.

Ο πρώην πρωθυπουργός διαψεύδει όλες τις εις βάρος του κατηγορίες και υποστηρίζει ότι είναι θύμα ενός διωγμού από “αριστερούς δικαστές”.

Ο 76χρονος πολιτικός καταδικάστηκε για ένα σκάνδαλο με τη χρήση εικονικών τιμολογίων —στα οποία ο όμιλος Mediaset εμφανιζόταν να πληρώνει πολλά περισσότερα από ό,τι στην πραγματικότητα για τηλεοπτικά δικαιώματα— ώστε να δημιουργεί μυστικά κεφαλαιακά αποθεματικά.

Η απόφαση που έλαβε το εφετείο του Μιλάνου χθες απαγορεύει στον Μπερλουσκόνι να αναλάβει οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα για πέντε χρόνια.

Οι μετοχές της εταιρείας Mediaset έπεφταν κατά 3,2% τις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης του ιταλικού χρηματιστηρίου.

Οι δύο αποφάσεις αυτές, παρά την επικύρωσή τους σε δεύτερο βαθμό, για να ισχύσουν θα πρέπει να επικυρωθούν και από το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας.