“Πόρτα” σε ανάπηρο επειδή δεν είχε… δακτυλικά αποτυπώματα!

Τι συμβαίνει όταν ένας Αφγανός φτάνει αεροπορικώς στο Ηνωμένο Βασίλειο; Περνά από μια συσκευή ελέγχου αποτυπωμάτων, όπως πολλοί άλλοι επιβάτες. Τι συμβαίνει όμως όταν ο συγκεκριμένος επιβάτης δεν έχει χέρια;

Ο καλλιτέχνης Karipbek Kuyukov από το Αφγανιστάν βρέθηκε σε εξαιρετικά άβολη θέση όταν του απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα πριν καν ταξιδέψει εκεί, με το επιχείρημα ότι αδυνατεί να δώσει περάσει από έλεγχο δακτυλικών αποτυπωμάτων. Στην αίτησή του για αεροπορική μετάβαση από την Τουρκία στο Ηνωμένο Βασίλειο, το βρετανικό προξενείο τον ενημέρωσε πως “οι βιομετρικοί του δείκτες είναι χαμηλής ποιότητας” και ζήτησε να υποβάλλει ξανά το αίτημά της -χωρίς ωστόσο να του αρνηθεί ρητά την πρόσβαση σε βρετανικό έδαφος.

Ο κ. Kuyukov σχεδίαζε να παραβρεθεί σε ένα συνέδριο ενάντια στη χρήση των πυρηνικών όπλων, στο Εδιμβούργο. Ο ίδιος, αδυνατεί να κατανοήσει το σκεπτικό της απόφασης. “Μάλλον δεν κατάλαβαν πως είμαι ανάπηρος, αφού ζωγραφίζω με το στόμα και τα πόδια”, αναφέρει σχετικά. Ο . Kuyukov κατάγεται από το Semipalatinsk, μια κατεξοχήν περιοχή πυρηνικών δοκιμών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ένας εκ των εκατοντάδων θυμάτων της ραδιενέργειας.