Πυροβολισμοί με τραυματίες έξω από το κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν έξω από το κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης Παλάτσο Κίτζι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί, με τραύματα ο ένας στο πόδι και ο άλλος στο λαιμό.

Ένας από τους δυο καραμπινιέρους φέρεται να είναι σε πιο σοβαρή κατάσταση, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του. Και οι δύο μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Ρώμης, όπου και νοσηλεύονται. Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε ελαφρά και μία έγκυος γυναίκα η οποία περνούσε έξω από το κυβερνητικό μέγαρο.

Ο δράστης, που συνελήφθη, σύμφωνα με την ιταλική τηλεόραση RAI φορούσε κουστούμι, έφτασε μπροστά στην είσοδο του κυβερνητικού μεγάρου και άρχισε να πυροβολεί κατά τον καραμπινιέρων. Στο έδαφος βρέθηκαν επτά κάλυκες από φυσίγγια.

"Τι περιμένετε, πυροβολήστε με!", φέρεται να φώναξε στους καραμπινιέρους, την στιγμή που άνοιγε πυρ ο 48χρονος δράστης, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας και μπορεί να υποβληθεί άμεσα σε ιατρική εξέταση για να εξακριβωθεί η πραγματική κατάσταση της ψυχικής του υγείας.

Πάντως ο αδελφός του δράστη, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, διαψεύδει ότι πρόκειται για παράφρονα. "Ο Λουίτζι έχασε την δουλειά του και χώρισε. Είναι σαράντα εννέα ετών και δεν αντιμετώπισε ποτέ του ψυχικά προβλήματα. Δεν είναι παράφρων, είναι απελπισμένος", υποστήριξε, προσθέτοντας: "Όλη η οικογένειά μου τώρα έχει βυθιστεί σε απελπισία. Μετά τον πρόσφατο χωρισμό του, ο Λουίτζι είχε γυρίσει στην Καλαβρία, στο Ροζάρνο, για να ζήσει με τους γονείς μας. Είχαμε αρκετό καιρό, όμως, να μιλήσουμε".

Ο δήμαρχος της ιταλικής πρωτεύουσας, Τζιοβάνι Αλεμάνο, διευρίνισε ότι η επίθεση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τρομοκρατική, παρά το δυσάρεστο κλίμα των τελευταίων μηνών που έχει αυξήσει την ένταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα, ενώπιον του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, η οποία έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το μεσημέρι της Δευτέρας η κυβέρνηση Λέτα πρόκειται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την βουλή και την Τρίτη από την Γερουσία.

Υπουργός Εσωτερικών: "Μεμονωμένη πράξη" τα επεισόδια

Ως "μεμονωμένη πράξη" χαρακτήρισε ο νέος Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, τον τραυματισμό δυο καραμπινιέρων από τον 49χρονο Λουίτζι Πρεΐτι, μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.

"Αυτό τουλάχιστον προκύπτει, από τα μέχρι τώρα στοιχεία", τόνισε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

Ο Αλφάνο, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λέττα,πρόσθεσε ότι "για τους πυροβολισμούς ευθύνεται ένας 49χρονος άνεργος που ήθελε να αυτοκτονήσει, αλλά δεν τα κατάφερε, διότι είχαν εξαντληθεί οι σφαίρες που είχε στην διάθεσή του".

Οι έρευνες συνεχίζονται, υπογράμμισε, τέλος, ο Αλφάνο, κάνοντας γνωστό, παράλληλα, ότι έχει ενισχυθεί, πάντως, η φύλαξη των λεγόμενων "ευαίσθητων στόχων".

Σοβαρά τραυματισμένος ο ένας από τους δύο καραμπινιέρους

Ο 50χρονος καραμπινιέρος Τζουζέπε Τζανγκράντε, ο οποίος τραυματίσθηκε σήμερα από τον Ιταλό Λουίτζι Πρεΐτι, μπροστά στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, φέρει σοβαρά τραύματα στην σπονδυλική στήλη, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Οι γιατροί δεν έχουν προβεί σε αναλυτικές δηλώσεις, ενώ τις επόμενες ώρες πρόκειται να υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις. Ο δεύτερος καραμπινιέρος, Φαντσέσκο Νέγκρι, 30 ετών, φέρει τραύματα στο πόδι και υποβάλλεται σε επέμβαση.

Μια έγκυος γυναίκα, παράλληλα, τραυματίσθηκε από θραύσμα και τής παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες έξω από το κυβερνητικό μέγαρο.

"Ο Πρεΐτι πυροβόλησε με σκοπό να δολοφονήσει", κάνουν γνωστό πηγές της εισαγγελίας της Ρώμης. Παράλληλα, οι καραμπινιέροι υπογραμμίζουν ότι ο Λουίτζι Πρεΐτι δεν τραυματίσθηκε από τα όργανα της τάξης που βρίσκονταν στην πλατεία του κυβερνητικού μεγάρου της Ρώμης, τα οποία κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν.

"'Ηθελα νεκρούς", δήλωσε ο δράστης

Πρόθεση να δολοφονήσει πολιτικούς είχε ο 49χρονος άνεργος από την Καλαβρία που άνοιξε πυρ την Κυριακή έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι στη Ρώμη, την ώρα που σε απόσταση ενός χιλιομέτρου ορκιζόταν εντός της αίθουσας του Κυρηνάλιου Μεγάρου η νέα κυβέρνηση υπό τον Ενρίκο Λέτα.

"Βλέποντας ότι δεν μπορούσε να προσεγγίσει πολιτικούς χτύπησε τους καραμπινιέρους", δήλωσε ο εισαγγελέας που ανέκρινε τον 46χρονο διαζευγμένο άνεργο Λουίτζι Πρεΐτι από την Καλαβρία, κάνοντας λόγο για έναν απελπισμένο άνδρα που δεν φαίνεται ωστόσο προσωπικότητα ψυχικά ασταθής.

"Είναι ένας άνθρωπος με πάρα πολλά προβλήματα που έχασε τη δουλειά του, τα έχασε όλα, και αναγκάστηκε να επιστρέψει στους γονείς του. Ήταν απελπισμένος. Ήθελε να χτυπήσει πολιτικούς, αλλά βλέποντας ότι δεν μπορούσε να τους προσεγγίσει πυροβόλησε τους καραμπινιέρους", ανέφερε ο Εισαγγελέας Πιερφιλίπο Λαβιάνι.

"Ομολόγησε τα πάντα", επισήμανε ο εισαγγελέας της Ρώμης, αναφέροντας ότι ο δράστης ενήργησε από οργή έναντι των πολιτικών. Ερωτηθείς πού βρήκε το όπλο (ένα πιστόλι διαμετρήματος 7,6 χιλιοστών), ο Πιερφιλίπο Λαβιάνι απάντησε πως ο τόπος καταγωγής του 46χρονου, το Ροσάρνο της Καλαβρίας, είναι γεμάτο με λαθραία όπλα.