Νέος πονοκέφαλος για τη Μέρκελ

Το Κόμμα των Φιλελευθέρων, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας, καταδικάστηκε σήμερα να καταβάλει ως πρόστιμο ένα ποσό το οποίο, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, "δεν μπορεί να είναι κατώτερο των δύο εκατομμυρίων ευρώ".

Η αιτία αυτής της καταδικαστικής απόφασης από το διοικητικό δικαστήριο της περιφέρειας της Λειψίας, ήταν ότι το κόμμα  χρηματοδοτήθηκε με παράνομο τρόπο, κατά την προεκλογική εκστρατεία που προηγήθηκε εκλογικών αναμετρήσεων που έγιναν από το 1996 και μεταγενέστερα.

Το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή που είχε καταθέσει το ίδιο κόμμα επί αποφάσεως από τον πρόεδρο της Μπούντεσταγκ, να καταβάλουν οι Φιλελεύθεροι πρόστιμο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ εξαιτίας της παράνομης συμπεριφοράς, στη διάρκεια προεκλογικών περιόδων, του αποθανόντος Γιούργκεν Μέλεμαν, πρώην ομοσπονδιακού υπουργού και στελέχους της περιφερειακής οργάνωσης του ίδιου κόμματος.

Ο Μέλεμαν, ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια του 2003 κάνοντας άλμα με αλεξίπτωτο, κρίνεται τώρα ότι παρανόμως έθεσε στο κομματικό ταμείο της περιφερειακής οργάνωσης του ίδιου κόμματος -στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία- 786 χιλιάδες σημερινά ευρώ ("σε ρευστό και από δωρεές αγνώστων δωρητών"), όπως αναφέρει η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου) που αφορά τις εκλογικές δαπάνες του κόμματος τα έτη από το 1996 έως το 2002.

Η γερμανική εκλογική νομοθεσία επιτάσσει το δημόσιο να χρηματοδοτεί τα κόμματα με διπλάσια επιχορήγηση από εκείνη που καταφέρνουν τα κόμματα να συγκεντρώσουν δια ιδίων μέσων και το διοικητικό δικαστήριο έκρινε ότι τούτο παραβιάστηκε στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Παράλληλα, το διοικητικό δικαστήριο Λειψίας έδωσε  εντολή σε δικαστήριο στην περιφέρεια Βερολίνου-Βραδεμβούργου να αποφασίσει τι θα απογίνει σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο 1,4 εκατομμύριο του αρχικού προστίμου σε βάρος των κυβερνώντων Φιλελευθέρων.