Βρετανός επιχειρηματίας πουλούσε ψεύτικους ανιχνευτές βόμβας σε εμπόλεμες περιοχές

Νέα υπόθεση απάτης συγκλονίζει την Αγγλία και όχι μόνο, καθώς ο Βρετανός επιχειρηματίας, Jim McCormick, κρίθηκε ένοχος για απάτη πολλών εκατομμυρίων από την πώληση "ψεύτικων" ανιχνευτών εκρηκτικού μηχανισμού στο Ιράκ, αλλά και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Σύμφωνα με τη Guardian, οι ένορκοι έκριναν ένοχο τον 57χρονο από το Σόμερσετ σε τρεις κατηγορίες απάτης που συμπεριλάμβαναν την πώληση συσκευών αξίας 55 εκατομμυρίων λιρών προς το Ιράκ. Οι εν λόγω συσκευές που βασίζονταν σε καινοτομία που εντοπίζει μπάλες του γκολφ, τοποθετήθηκαν σε σημεία ελέγχου της Βαγδάτης, απ' όπου η διέλευση βομβιστών και καμικάζι στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες πολίτες.

Επιπλέον, ο Mc Cormick, που έρχεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και 8 χρόνια, πούλησε τους ανιχνευτές του και στο Νίγηρα, τη Συρία, το Μεξικό και άλλες χώρες, όπως το Λίβανο, όπου πελάτης ήταν πρεσβεία του ΟΗΕ. Για να διαφημίσει το "προϊόν" του, ισχυριζόταν ότι, μπορούσε να εντοπίσει εκρηκτικά από μεγάλη απόσταση, βαθιά μέσα στο έδαφος, μέσα από δωμάτια από μόλυβδο και πολλά άλλα κτήρια.

Όμως οι φορητές αυτές συσκευές ήταν άχρηστες. Οι κεραίες τους που υποτίθεται, εντόπιζαν εκρηκτικά ή και ναρκωτικά, δεν συνδέονταν με τίποτα, ενώ δεν είχαν ούτε πηγή ισχύος. Μάλιστα, αποδείχθηκε ότι, μία από τις συσκευές ήταν όντως μία από εκείνες που βρίσκουν μπάλες του γκολφ, απλώς με άλλη ετικέτα.

Πληροφορίες που έφτασαν μέχρι το δικαστήριο αναφέρουν ότι, οι συσκευές διατέθηκαν σε διεθνείς εκθέσεις, οι οποίες υποστηρίζονταν από κρατικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου. Σημειώνεται δε, ότι, η εξαγωγή τους σε Ιράκ και Αφγανιστάν απαγορεύθηκε ένα χρόνο, αφότου πληροφοριοδότες, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση, ενώ ο Mc Cormick κατηγορείται ότι, πλήρωσε εκατομμύρια λίρες για να δωροδοκήσει ανώτατους Ιρακινούς αξιωματούχους για να εξασφαλίσει τις πωλήσεις.

Ο επιθεωρητής Ed Heath, επικεφαλής της αστυνομικής έρευνας που διήρκεσε τρία χρόνια, δήλωσε σχετικά "τόσο οι πολίτες όσο και οι ένοπλες δυνάμεις τέθηκαν σε σοβαρό κίνδυνο, επειδή εμπιστεύθηκαν αυτόν τον εξοπλισμό".