Στη δημοσιότητα τα πλαστά ημερολόγια του Χίτλερ

Πριν από περίπου 30 χρόνια, στις 25 Απριλίου 1983, ένα από τα πιο αξιόλογα γερμανικά περιοδικά, το Στερν, παρουσίασε στον κόσμο μια  εντυπωσιακή αποκάλυψη:  Τα προσωπικά ημερολόγια του Αδόλφου Χίτλερ. 

Σύντομα όμως αποδείχθηκε ότι τα ημερολόγια ήταν πλαστά και το γεγονός έμεινε στην ιστορία ως μία από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία των μέσων ενημέρωσης στη μεταπολεμική Γερμανία.

Σε σε σημερινό του δημοσίευμα το Στερν ανακοίνωσε ότι τα διάσημα πλαστά προσωπικά ημερολόγια του
Χίτλερ, πρόκειται να μεταφερθούν από τα αρχεία του περιοδικού στα Εθνικά Αρχεία της χώρας για να εκτεθούν στο κοινό.

“Τα τριάντα χρόνια είναι η συνήθης περίοδος για να δοθούν στη δημοσιότητα τα επίσημα έγγραφα. Το Στερν έλαβε την απόφαση να παραδώσει αυτά τα τετράδια όμως τα ημερολόγια που σήμερα βρίσκονται στην κατοχή άλλων ινστιτούτων (Ίδρυμα Καρτιέ στο Παρίσι, ή το Σπίτι της Ιστορίας στη Βόννη) θα παραμείνουν σε αυτά” αναφέρεται στην ανακοίνωση του περιοδικού. 

Στις 25 Απριλίου 1983, ο δημοσιογράφος του Στερν Γκερντ Χάιντεμαν είχε παρουσιάσει τα 62 τετράδια με μαύρο εξώφυλλο ως τα προσωπικά ημερολόγια του Χίτλερ.

Αποκτημένα έναντι 9,3 εκατ. μάρκων από το Στερν, τα τετράδια αυτά αποδείχθηκε πως είχαν πλαστογραφηθεί από τον Κόνραντ Κουγιάου, έναν υποτιθέμενο συλλέκτη. Η απάτη αποκαλύφθηκε από την δικαστική αστυνομία και τα δημόσια αρχεία του Κόμπλεντς (δυτική Γερμανία).

Το Στερν είχε αναγκασθεί να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη και οι αρχισυντάκτες του παραιτήθηκαν. Μάλιστα, καθώς επλήγη σε μεγάλο βαθμό η αξιοπιστία του, οι πωλήσεις του περιοδικού έπεσαν για μεγάλο διάστημα.

Ο πλαστογράφος Κουγιάου και ο δημοσιογράφος Χάιντεμαν προσήχθησαν στη δίκη το 1985 και καταδικάσθηκαν σε τετραετή φυλάκιση.