Οργή λαού στην Ισπανία

Ραντεβού στους δρόμους της Μαδρίτης έδωσαν εκ νέου χθες χιλιάδες Ισπανοί πολίτες, προκειμένου να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους στην κυβερνητική πολιτική και τη σκληρή λιτότητα, ενώ η ανεργία έχει εκτοξευθεί σε ποσοστό άνω του 25%.

Η βίαιη καταστολή της διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη δεν πτόησε τους χιλιάδες “Indignados” που για μια ακόμα φορά ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης, αν και μετράει λίγους μόλις μήνες στο τιμόνι της χώρας.

Την ίδια ώρα, ο Μαριάνο Ραχόι χαιρέτιζε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη "την πλειοψηφία" των συμπατριωτών του "που δεν διαδηλώνει".

Ζήτησε ακόμα από τους συμπατριώτες του "να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων" και να μην συμβιβαστούν. "Ξέρουμε τι οφείλουμε να κάνουμε και αφού το ξέρουμε, το κάνουμε", σημείωσε, επικαλούμενος την οικονομική κατάσταση της Ισπανίας και πρόσθεσε ότι "αυτό περιλαμβάνει πολλές θυσίες, οι οποίες είναι μοιρασμένες εξ ίσου σε όλες τις συνιστώσες της ισπανικής κοινωνίας", πρόσθεσε.

Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει μια σειρά νέων μέτρων για το 2013 τα οποία, σύμφωνα με το Reuters, είναι πιθανό να περιλαμβάνουν μια νέα επιτροπή εποπτείας που θα έχει προταθεί από τις Βρυξέλλες, περιορισμούς στην πρόωρη συνταξιοδότηση, νέους φόρους για τις εκπομπές ρύπων και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, κατάργηση ορισμένων φορολογικών απαλλαγών, αλλά και πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο, όπως αναφέρει συνδικαλιστική πηγή.