Κλειστά σχολεία στην Ολλανδία από απειλή σπουδαστή ότι θα ανοίξει πυρ

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις έξω από 20 σχολικά συγκροτήματα της πόλης Λέιντεν της δυτικής Ολλανδίας, μετά από διαδικτυακή απειλή σπουδαστή ότι θα ανοίξει πυρ σε σχολείο. Στο πλαίσιο έρευνας που διεξήχθη πάνω στην υπόθεση, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός μαθητή του βρετανικού σχολείου BSN της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Φουρσότεν, μια μικρή πόλη ανάμεσα στη Χάγη και το Λέιντεν.

 

"Η αστυνομία μάς ενημέρωσε ότι ένας πρώην μαθητής του βρετανικού σχολείου στην Ολλανδία (BSN) συνελήφθη σε σχέση με την απειλή που διατυπώθηκε μέσω Διαδικτύου εναντίον ολλανδικού σχολείου στο Λέιντεν", ανακοίνωσε το βρετανικό σχολείο τονίζοντας ότι, ο μαθητής αυτός είχε αποκλειστεί από το BSN τον Οκτώβριο του 2011 για λόγους συμπεριφοράς. Επιπλέον, η τοπική αστυνομία επιβεβαίωσε την είδηση της σύλληψης, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέριες.

Σύμφωνα με την ανάρτηση της δημόσιας ολλανδικής τηλεόρασης NOS "η αστυνομία φρουρεί τις εισόδους των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Λέιντεν", τονίζοντας παράλληλα ότι, οι ένοπλοι αστυνομικοί έλαβαν θέσεις για προληπτικούς λόγους. Η αστυνομία, σε συνεργασία με την εισαγγελία, τις δημοτικές αρχές και τους διευθυντές των σχολείων, αποφάσισε χθες το βράδυ το κλείσιμο των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της μικρής πόλης, μετά την ανάρτηση σε ιστότοπο "σοβαρής" απειλής, όπως δήλωσε ο δήμαρχος του Λέιντεν.

Πιο συγκεκριμένα, η απειλή στον αμερικανικό site 4chan.org, γραμμένη στα αγγλικά, ανέφερε "αύριο θα πυροβολήσω τον καθηγητή μου και όσο το δυνατό περισσότερους σπουδαστές". "Είναι ένα σχολείο σε μια ολλανδική πόλη, η οποία ονομάζεται Λέιντεν και θα χρησιμοποιήσω ένα Colt Defender των 9 χιλιοστών", συνεχίζει το μήνυμα, ο αποστολέας του οποίου εξηγεί ότι χρησιμοποίησε τον ιστότοπο αυτό για να μην μπορέσει η αστυνομία να ανακαλύψει τα ίχνη του.

Η ολλανδική αστυνομία, αρνούμενη να απαντήσει σε ερωτήσεις, ενημερώθηκε από την ελβετική αστυνομία και ακολούθησαν επαφές με το FBI, καθώς το μήνυμα αναρτήθηκε σε αμερικανική ιστοσελίδα, πρόσθεσε η NOS, σύμφωνα με την οποία δεν έχει εντοπιστεί ακόμα ο υπεύθυνος για το μήνυμα. Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παρέμειναν ανοιχτά, παρόλο που ορισμένα αποφάσισαν να μην αφήσουν τα παιδιά να παίξουν έξω από αυτά, ενώ ορισμένοι γονείς αποφάσισαν να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι.

Σημειώνεται ότι, και το 2009 είχε αναρτηθεί παρόμοια ανακοίνωση στην ίδια ιστοσελίδα από έναν 18χρονο, ο οποίος είχε απειλήσει ν' ανοίξει πυρ σε σχολείο της πόλης Μπρέντα στη νότια Ολλανδία, περίπτωση που αποδείχθηκε φάρσα. Επίσης, στις 9 Απριλίου του 2011, ένας άνδρας άνοιξε πυρ σε εμπορικό κέντρο της πόλης Άλφεν ααν ντεν Ριν, της δυτικής Ολλανδίας σκοτώνοντας έξι ανθρώπους και τραυματίζοντας έντεκα, ενώ στο τέλος αυτοκτόνησε.