Ιστορική συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου

Σε ιστορική συμφωνία κατέληξε η Σερβία με την πρώην επαρχία της, το Κόσοβο. Η διαμάχη Βελιγραδίου – Κοσόβου ξεκίνησε το 1999 και κατέληξε στην αυτοανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο θα έχουν τη δική τους αστυνομία και εκπροσώπηση στη δικαιοσύνη.

Επίσης οι δυο πλευρές συμφώνησαν καμία εκ των δυο να μην ασκήσει βέτο στην ένταξη της άλλης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η σερβική κυβέρνηση χαιρέτισε “την πρώτη συμφωνία επί των αρχών που θα ρυθμίσουν την εξομάλυνση των σχέσεων”.

Η συμφωνία ήταν πάγιο αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να δοθεί στη Σερβία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Την ανακοίνωση της συμφωνίας ακολούθησε εισήγηση της Κομισιόν για έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Σερβία για την εισδοχή της στην ΕΕ.

“Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Σερβία εκπλήρωσε την βασική προτεραιότητα να κάνει βήματα προς μια εμφανή και βιώσιμη βελτίωση των σχέσεών της με το Κόσοβο”, αναφέρεται σε έκθεση της Κομισιόν. “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επομένως προτείνει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την εισδοχή της Σερβίας στην (Ευρωπαϊκή) Ένωση”.

Σύμφωνα με το κείμενο, στο οποίο παρέπεμψε μέσω Twitter ο Επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φίλε, και το Κόσοβο πέτυχε τις “βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες» οι οποίες του είχαν τεθεί και άρα η Επιτροπή καλεί «να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης”.