Προβληματισμός για την αδυναμία εκλογής νέου προέδρου

Ουδείς υποψήφιος κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων στην τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Ιταλίας —στην οποία απαιτείτο απλά απόλυτη πλειοψηφία—, αν και ο πρώην πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, που πρότεινε η κεντροαριστερά, έλαβε τις περισσότερες.

Εν τούτοις, ιδιαίτερα αρνητικό χαρακτηρίστηκε το αποτέλεσμα για τον Πρόντι, ο οποίος περιορίστηκε στις 395 ψήφους και δεν κατάφερε να κερδίσει την “κούρσα” στην διαδικασία  εκλογής  νέου προέδρου της δημοκρατίας της Ιταλίας.

Με βάση την κοινοβουλευτική ισχύ της κεντροαριστερής συμμαχίας, ο Πρόντι θα έπρεπε να έχει λάβει τετρακόσιες ενενήντα έξι ψήφους. Το αποτέλεσμα είναι σαφέστατα αρνητικό, πέρα από κάθε πρόβλεψη.

“Η υποψηφιότητα του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έπαψε να υφίσταται, δήλωσε πριν από λίγο ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι και εσωκομματικού αντίπαλου του Μπερσάνι. 

Από το αποτέλεσμα γίνεται φανερό ότι υπάρχει σαφές πρόβλημα συνοχής στο εσωτερικό του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), που αποτυγχάνει να υποστηρίξει τους υποψήφιούς του: χθες αυτό συνέβη με τον Φράνκο Μαρίνι, σήμερα επαναλήφθηκε με τον Ρομάνο Πρόντι. Πολλοί σχολιαστές πλέον κάνουν λόγο για βαθιά κρίση στο PD, μόλις δυο μήνες αφότου κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές.

Κατά τα λοιπά, ο καθηγητής αστικού δικαίου Στέφανο Ροντοτά, υποψήφιος του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) έλαβε 214 ψήφους: πενήντα περισσότερες δηλαδή από την κοινοβουλευτική δύναμη του κινήματος του Μπέπε Γκρίλο. Οι βουλευτές του M5S Ρομπέρτο Φίκο και Λουίτζι Ντι Μάιο απηύθυναν στο μεταξύ νέα έκκληση στο κόμμα του Μπερσάνι, να στηρίξει τον Ροντοτά “για να μπορέσει να γίνει μια νέα αρχή και να αρχίσει εποικοδομητικός διάλογος”.

Η υπουργός Εσωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Άννα Μαρία Καντσελιέρι, υποψήφια της κεντρώας συμμαχίας Επιλογή Πολιτών (SC) έλαβε 78 ψήφους. Ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα έλαβε 15.

Το κεντροδεξιό κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η Λέγκα δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιλογή της κεντροαριστεράς να ονομάσει υποψήφιό της τον Πρόντι.