Χωρίς νέο Πρόεδρο η Ιταλία – Την Παρασκευή η κρίσιμη ψηφοφορία

Δεν υπήρξε υποψήφιος ο οποίος να συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων που απαιτείτο για να αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος της Ιταλίας στην δεύτερη ψηφοφορία η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της καταμέτρησης που ακόμη συνεχίζεται.

Ο αριθμός των λευκών, που επέλεξαν πολλά στελέχη της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς μετά τη σχετική εντολή που έδωσαν τα κομματικά επιτελεία, ξεπέρασε λίγο μετά τις 19:40 (ώρα Ελλάδας) το ένα τρίτο των 1.007 ψήφων συνολικά των κοινοβουλευτικών και των νομαρχιακών εκπροσώπων, κάτι που σημαίνει ότι δεν ήταν πλέον δυνατό να εκλεγεί πρόεδρος.

Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί αύριο.Άκαρπη αναμένεται να αποβεί και η αυριανή τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της ιταλικής Δημοκρατίας.Μετά την τέταρτη κατά σειρά ψηφοφορία, θα αρκεί η απλή πλειοψηφία για να αναδειχθεί ο διάδοχος του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην προεδρία της δημοκρατίας. 

Αν και η επίσημη υποψηφιότητα της κεντροαριστεράς, αυτή του πρώην συνδικαλιστή και πρώην προέδρου της Γερουσίας Φράνκο Μαρίνι, φαινόταν αρχικά ελπιδοφόρα, εν τούτοις είναι ήδη ξεκάθαρο πως  δεν μπορεί να συγκεντρώσει τις 672 ψήφους — την πλειοψηφία των δύο τρίτων επί του συνόλου των 1.007 ψηφισάντων κοινοβουλευτικών και εκπροσώπων νομών και περιφερειών.

Η δημόσια τηλεόραση Rai μεταδίδει πως τις τελευταίες ώρες αυξάνονται οι πιθανότητες να προταθεί ως διέξοδος, η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

Σε αυτή την υποψηφιότητα όμως ο Μπερλουσκόνι δεν πρόκειται να δώσει ποτέ την συγκατάθεσή του.

Σε περίπτωση εκλογής του Πρόντι οι προσπάθειες για σχηματισμό  κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής μάλλον θα εγκαταλειφθούν οριστικά και θα υπάρξει άμεση επιστροφή στις κάλπες.