ΕΕ: Στη Γαλλία το περισσότερο “αλογίσιο” κρέας

Η Γαλλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα με το υψηλότερο ποσοστό τροφίμων που βρέθηκε ότι περιείχαν κρέας αλόγου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων DNA που πραγματοποιήθηκαν μετά το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου που ανακαλύφθηκε σε συσκευασίες με παραπλανητική σήμανση, στην οποία αναγραφόταν ότι περιείχαν μόνο βόειο κρέας.

Περίπου το 13,3% των 353 ελέγχων που έγιναν στη Γαλλία ήταν θετικοί, ενώ κατά μέσον όρο το ποσοστό αυτό ήταν 4,66% στην ΕΕ, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Τη Γαλλία ακολουθεί η Ελλάδα (με 12,5% σε 288 ελέγχους), η Λετονία (με 10% σε 70 ελέγχους) και η Δανία (με 9,1% σε 99 ελέγχους).

Στη Βρετανία και την Ιρλανδία, από όπου ξεκίνησε το σκάνδαλο στα μέσα Ιανουαρίου, κανένα από τα προϊόντα που υποβλήθηκαν σε έλεγχο δεν περιείχε κρέας αλόγου.

Συνολικά, 4.144 έλεγχοι DNA διεξήχθησαν σε 27 χώρες της ΕΕ, πολλοί περισσότεροι από τους 2.250 που συνιστούσε η Επιτροπή κατά την έναρξη, στις 15 Φεβρουαρίου, του σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, η οποία κλονίστηκε από το σκάνδαλο του κρέατος αλόγου. "Εκατόν ενενήντα τρεις από αυτούς τους ελέγχους αποκάλυψαν την παρουσία DNA αλόγου", ένα ποσοστό 4,66%, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Επιπλέον, οι 3.115 έλεγχοι που έγιναν σε σφάγια αλόγων κατέδειξαν την παρουσία φαινυλοβουταζόνης -ένα αντί-φλεγμονώδες που έχει απαγορευτεί στα τρόφιμα που προορίζονται για τους ανθρώπους- στο 0,5% των περιπτώσεων.