Δημοσιογράφος της RAI υποψήφια του Μπέπε Γκρίλο για την προεδρία

Την δημοσιογράφο της δημόσιας ιταλικής ραδιοτηλεόρασης RAI Mιλένα Γκαμπανέλι επέλεξαν τα μέλη του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) ως υποψήφια για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Όπως έγινε και με τις λίστες των προτεινόμενων γερουσιαστών και βουλευτών, το κίνημα του ηθοποιού και πολιτικού Μπέπε Γκρίλο επέλεξε την Γκαμπανέλι μέσω ψηφοφορίας στο Διαδίκτυο. Τα μέλη του M5S καλούνταν να επιλέξουν ανάμεσα σε εννέα εναλλακτικές υποψηφιότητες.

Όπως έγινε γνωστό, δεύτερος στις προτιμήσεις ήταν ο χειρούργος και εθελοντής Τζίνο Στράντα και τρίτος ο νομικός Στέφανο Ροντοτά.

Η 59χρονη Γκαμπανέλι —πτυχιούχος φιλολογίας και ιστορίας του κινηματογράφου— έγινε γνωστή για τον σχεδιασμό και την παρουσίαση του προγράμματος Report του Rai3, με έρευνες για ελλείψεις και σκάνδαλα τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα, αναφέρει το ΑΠΕ.

"Όταν τόσος κόσμος σκέφτεται ότι μπορείς να σταθείς στο ύψος των ιδιαίτερα σημαντικών περιστάσεων, δεν μπορείς παρά να νιώθεις μεγάλη τιμή. Είμαι συγκινημένη, αλλά παράλληλα νιώθω ότι με εκτιμούν υπερβολικά", σχολίασε η Ιταλίδα δημοσιογράφος.

Πρόσθεσε πως "όταν της γίνει επίσημη πρόταση θα κάνει γνωστές τις προθέσεις της".

Αν η Γκαμπανέλι δεν δεχθεί να είναι η υποψήφια του M5S, τη σκυτάλη θα κληθεί να παραλάβει ο Τζίνο Στράντα.

Εξάλλου εάν κατά τις πρώτες τρεις ψηφοφορίες, στις οποίες απαιτείται μια πλειοψηφία δυο τρίτων των 1.007 εκλεκτόρων, δεν εκλεγεί ο διάδοχος του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, τότε —σύμφωνα με πολλούς αναλυτές— οι βουλευτές και γερουσιαστές του Γκρίλο θα μπορούσαν να στηρίξουν μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κεντροαριστερού Ρομάνο Πρόντι.

Σήμερα το απόγευμα ή το πολύ αύριο το πρωί το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα ποιος θα είναι ο υποψήφιός του στην κούρσα για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Αν επιλεγεί ο Πρόντι, η αντίδραση της κεντροδεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναμένεται να είναι αρνητική και αυτό θα σήμαινε ουσιαστικά ότι αποκλείεται οριστικά πια κάθε δυνατότητα κυβερνητικής συνεργασίας.

Αν υπάρχει πάντως κάποιου είδους συμβιβασμός, με την επιλογή, π.χ., του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Τζουλιάνο Αμάτο —στο όνομα του οποίου αναφέρθηκε με έμφαση σήμερα η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα— πρόκειται να αυξηθούν παράλληλα οι πιθανότητες να συσταθεί μια κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής.