Την “ευλογία” του Πάπα ζήτησε ο Ραχόι

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είναι πλέον ο πρώτος αρχηγός ευρωπαϊκού κράτους, που συναντήθηκε με το νέο Πάπα Φραγκίσκο. Στη συζήτηση που ακολούθησε με τον Ποντίφικα, στον οποίο ο Ραχόι χάρισε μία φανέλα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ισπανίας και - στη συνέχεια - με το Γραμματέα του Κράτους του Βατικανού, Ταρτσίζιο Μπερτόνε, εστίασαν σε μείζονα θέματα, όπως η οικονομική κρίση, η ανεργία, αλλά και ο γάμος και η οικογένεια. Ζητήματα που προβληματίζουν έντονα την Ισπανία και στα οποία, η Αγία Έδρα ανέκαθεν εξέφραζε γνώμη.

Η επίσημη ανακοίνωση του Βατικανού θέλει τη συνομιλία να εστιάζεται "στην ουδόλως εύκολη οικονομική-χρηματοπιστωτική κατάσταση στην Ισπανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η οποία έχει προκαλέσει μία μεγάλη κρίση στον τομέα της εργασίας, η οποία με τη σειρά της πλήττει πολυάριθμες οικογένειες και ιδιαιτέρως τους νέους".

Στον πυρήνα όμως, της συζήτησης δεν ήταν μόνο η οικονομική κρίση. Τα θέματα του γάμου και της οικογένειας δεν πέρασαν απαρατήρητα, ιδιαίτερα μετά τις αντιδράσεις που είχε εγείρει η πολιτική του πρώην Πρωθυπουργού, Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο, σχετικά με την απελευθέρωση των εκτρώσεων και του γάμου των ομοφυλοφίλων.

Η επίσημη ανακοίνωση θέλει να συζητήθηκαν τα θέματα "των θεσμών γάμου και της οικογένειας, καθώς και η σημασία της θρησκευτικής εκπαίδευσης". Σημειώνεται όμως, η ισχυρή παρουσία της Καθολικής Εκκλησίας στην Ισπανία και η εκστρατεία της εναντίον τέτοιων μέτρων. Παρόλο που η στάση του νέου Πάπα σε τέτοιου είδους κοινωνικά ζητήματα δεν είναι ακόμη σαφής, όπως του προκατόχου του, Βενέδικτου Ιστ', είχε εναντιωθεί στο γάμο των ομοφυλοφίλων όσο ήταν ακόμη επίσκοπος του Μπουένος Άιρες.