G8: Κανένα σχέδιο για τη Βόρεια Κορέα

Οι υπουργοί Εξωτερικών  την ομάδας G8  απέτυχαν σήμερα να “μπαλώσουν” τον  βαθύ διχασμό στη Συρία ή να καταλήξουν σε ένα σχέδιο για τη Βόρεια Κορέα,  κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους  στο Λονδίνο.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς) και της Ρωσίας "καταδίκασαν την αδιάκοπη συνέχεια του προγράμματος παραγωγής πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων" εκ μέρους της Βόρειας Κορέας και αρκέστηκαν στο να προειδοποιήσουν την Πιονγιάνγκ να αποφύγει "περαιτέρω προκλητικές ενέργειες", αλλιώς θα απομονωθεί περισσότερο .

"Μίλησαν για το ρόλο της Κίνας", δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας. "Αυτό γίνεται πάντα , αλλά δεν υπήρχε τίποτα πιο συγκεκριμένο από αυτό."

Στο περιθώριο της συνόδου οι υπουργοί συναντήθηκαν και με την ηγεσία του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού αλλά δεν προέκυψε κάτι ουσιώδες στο θέμα του τερματισμού της κρίσης στη Συρία.

“Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του γιατί είναι διχασμένο.   Αυτή η διαίρεση συνεχίζεται. Λύσαμε τις διαφορές σε αυτή τη συνάντηση; Όχι, δεν περίμενα εξάλλου κάτι τέτοιο” είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ουίλιαμ Χέηγκ.

 Στην τελική ανακοίνωσή τους ζήτησαν να παρασχεθεί "περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια" στους αμάχους και να διασφαλιστεί η πρόσβαση του συριακού λαού σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, σε συνεργασία με όλες τις εμπόλεμες πλευρές.