Δε θα προσκληθεί στην κηδεία της Θάτσερ η πρόεδρος της Αργεντινής

Η κυβέρνηση της Βρετανίας αποφάσισε να μην προσκαλέσει την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες στην κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ την επόμενη εβδομάδα, μία χειρονομία που είναι πιθανό να βαθύνει ακόμα περισσότερο την διμερή διπλωματική διένεξη για τα νησιά Φόκλαντ.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, την οποία επικαλείται το Reuterws, θα ήταν φυσιολογικό με βάση το πρωτόκολλο να προσκληθούν στην κηδεία αντιπροσωπείες από κάθε χώρα, με τις οποίες η Βρετανία διατηρεί φυσιολογικές διπλωματικές σχέσεις, όμως ότι η οικογένεια της Θάτσερ απέρριψε το ενδεχόμενο να προσκληθεί η Φερνάντες.

"Πρόκειται για την τήρηση των επιθυμιών της οικογένειας της εκλιπούσης πρώην πρωθυπουργού", είπε ο Βρετανός αξιωματούχος , προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για να διευκρινιστεί εάν θα μπορούσε να προσκληθεί κάποιος κατώτερος Αργεντινός κυβερνητικός αξιωματούχος αντί της προέδρου.

Απών από την νεκρώσιμη ακολουθία της Σιδηράς Κυρίας  θα είναι και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εξαιτίας προβλημάτων υγείας, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης.

«Δεν αισθάνεται πολύ καλά. Δεν μπορεί να πάει. Πρέπει κανείς να λάβει υπόψη την ηλικία του», δήλωσε τηλεφωνικά ο εκπρόσωπος Βλαντίμιρ Πολιάκοφ.

Ο 82χρονος Γκορμπατσόφ έπλεξε το εγκώμιο της Μάργκαρετ Θάτσερ σε δήλωσή του μετά το θάνατο της πρώην πρωθυπουργού τη Δευτέρα, αποκαλώντας την "σπουδαία πολιτικό και εξαιρετική προσωπικότητα»"που βοήθησε να τερματιστεί ο Ψυχρός Πόλεμος.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Γκορμπατσόφ ήταν στις 30 Μαρτίου, όταν έδωσε μια διάλεξη στη Μόσχα.

Η Θάτσερ, η οποία πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 87 ετών, ηγείτο της Βρετανίας την εποχή του πολέμου των Φόκλαντς το 1982. Η Φερνάντες αμφισβητεί το τελευταίο διάστημα τη βρετανική κυριαρχία στα νησιά, που είναι γνωστά ως Μαλβίνας στην Αργεντινή και ζητεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση ανάμεσα στο Μπουένος Άιρες και το Λονδίνο.

Η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιος θα προσκληθεί στην κηδεία αργότερα σήμερα. Η κηδεία της, με στρατιωτικές τιμές, θα αρχίσει με μια νεκρική πομπή που θα περάσει από περιοχές του Λονδίνου και θα καταλήξει στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στη βρετανική πρωτεύουσα.