Κάμερον: Η Σιδηρά Κυρία έκανε ξανά τη Βρετανία “μεγάλη”

Ειδική συνεδρίαση ώστε οι Βρετανοί βουλευτές και λόρδοι να αποτίσουν φόρο τιμής  στη Μάργκαρετ Θάτσερ διεξάγεται στη Βουλή των Κοινοτήτων και των Λόρδων στο  Γουέστμινστερ από νωρίς το απόγευμα.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θυμήθηκε αστεία περιστατικά από την κοινή πολιτική τους ζωή και ανέφερε ότι η "σιδηρά κυρία της βρετανικής πολιτικής έκανε ξανά μεγάλη τη χώρα  σώζοντάς την στα τέλη της δεκαετίας του 1979 από την παρατεταμένη παρακμή που  είχε γίνει γνωστή ως "βρετανική ασθένεια".

Από την συνεδρίαση απείχαν αρκετοί βουλευτές των Εργατικών, αλλά ο επικεφαλής τους, Εντ Μίλιμπαντ αναγνώρισε την πολιτική προσωπικότητα της Θάτσερ, αν και τόνισε το χάσμα απόψεων ανάμεσα στους Εργατικούς και την πρώην πρωθυπουργό.

“Ο πρωθυπουργός, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και εγώ ενηλικιωθήκαμε στη δεκαετία του ’80, όταν η πολιτική μας τοποθέτηση καθοριζόταν από το εάν ήμασταν υπέρ ή κατά όσων έκανε. Όλοι ακολουθήσαμε διαφορετικούς δρόμους. Τριάντα χρόνια μετά, οι πολίτες στη Βρετανία διαφωνούν ακόμη για την κληρονομιά της” είπε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής  αντιπολίτευσης σημείωσε ότι διαφωνεί μαζί της σε πολλά, αλλά τρέφει σεβασμό για την προσωπικότητά της και τη σπουδαιότητα που της αποδίδουν όσοι τη  θαυμάζουν.

Ο Νικ Κλεγκ, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και  αναπληρωτής πρωθυπουργός, είπε ότι είναι δίκαιο να απορρίπτει κανείς τα δόγματα  του θατσερισμού αλλά παράλληλα να σέβεται τα προσωπικά της  επιτεύγματα.

Από την ειδική συνεδρίαση,  υπήρξαν και αποχές από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Εν τω μεταξύ οι  ετοιμασίες για την κηδεία της βαρόνης Θάτσερ που θα πραγματοποιηθεί στις 17  Απριλίου συνεχίζονται. Περισσότερα από 700 μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας  θα έχουν ενεργό ρόλο στην τελετή, με έντονη παρουσία σωμάτων που συνδέονται με  τον πόλεμο των Φώκλαντ.

Επιπλεόν, θα συμμετάσχουν και τρεις μπάντες, τα τύμπανα των οποίων θα είναι καλυμένα με μαύρο ύφασμα.

Πολίτες και οργανώσεις που διαφωνούν με τις πολιτικές και  την ιδεολογία της Μάργκαρετ  Θάτσερ καλούν σε εορταστική εκδήλωση στην κεντρική  πλατεία Τραφάλγκαρ το Σάββατο το απόγευμα ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ,  χαρακτήρισε τα πάρτι αυτά "κακόγουστα".