Ιστορικές φράσεις της Σιδηράς Κυρίας

Η πολιτική σταδιοδρομία και οι πεποιθήσεις της Μάργκαρετ Θάτσερ αποτυπώνονται ιδανικά μέσα από εκφράσεις της που έγραψαν ιστορία.

- "Δεν πρόκειται να υπάρξει μια γυναίκα πρωθυπουργός όσο ζω", είχε δηλώσει όταν ήταν υπουργός Παιδείας το 1973. Το 1979 διέψευσε τον εαυτό της και έγινε η πρώτη και η μοναδική μέχρι στιγμής γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας της.

-"Δεν με νοιάζει πόσο μιλάνε οι υπουργοί μου, εφόσον κάνουν αυτό που λέω", είχε πει το 1980 δικαιώνοντας τον τίτλο της ως Σιδηρά Κυρία.

- "Πρέπει πάντα να γνωρίζουμε τον εσωτερικό εχθρό, τον οποίο είναι πιο δύσκολο να πολεμήσουμε και είναι πιο επικίνδυνος για την ελευθερία", είχε πει κατά την απεργία των ανθρακωρύχων το 1984-85, η οποία είχε προκαλέσει μία από τις πιο σθεναρές αντιστάσεις στην οικονομική πολιτική της.

-"Δεν ζητάμε ούτε μία πένα από τα κοινοτικά χρήματα για την Βρετανία. Αυτό που ζητάμε είναι να πάρουμε πίσω ένα πολύ μεγάλο ποσό από τα δικά μας χρήματα", είχε δηλώσει σε σύνοδο κορυφής της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) το 1979.

-"Η κυρία δεν πρόκειται να κάνει στροφή", είχε πει το 1980, κατά τη διάρκεια συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος, απαντώντας στους συναδέλφους της που την παρότρυναν να μαλακώσει την οικονομική της πολιτική η οποία οδηγούσε σε αύξηση της ανεργίας.

-"Είναι μια μέρα την οποία δεν έπρεπε να δω", είχε δηλώσει το 1984, μετά την  αιματηρή βομβιστικής επίθεση του IRA με 5 νεκρούς σε συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος.

-"Γίναμε γιαγιά", είπε κατά την γέννηση του πρώτου της εγγονιού το 1989.

-"Θα συνεχίζω να αγωνίζομαι,για την νίκη", είπε τον Νοέμβριο του 1990, όταν δεν κατάφερε να κερδίσει από τον πρώτο γύρο στην ψηφοφορία για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. Την επόμενη ημέρα παραιτήθηκε.

-"Είναι ένας παράξενος κόσμος", είπε την ίδια χρονιά σχετικά με την απόφασή της να παραιτηθεί.