Γαλλία: Και ο υπουργός Εξωτερικών με λογαριασμό στην Ελβετία;

Οι φήμες για υψηλά στελέχη της γαλλικής κυβέρνησης που διατηρούν μαύρους λογαριασμούς στην Ελβετία φτάνουν όλο και πιο κοντά στον Ολάντ.

Το σκάνδαλο που ξέσπασε με τον – πρώην πλέον- υπουργό Προϋπολογισμού φαίνεται πως ήταν η κορυφή του παγόβουνου.

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Liberation θέλει και το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, να έχει λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα.

"Διαψεύδω επισήμως τη φήμη που διαδόθηκε από τη Liberation... ότι έχω ένα λογαριασμό στην Ελβετία", δήλωσε ο Φαμπιούς προσθέτοντας πως σχεδιάζει να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της εφημερίδας για τους "συκοφαντικούς" ισχυρισμούς της.

Η φήμη δημοσιεύθηκε ενώ η σοσιαλιστική κυβέρνηση προσπαθεί να ανακάμψει από το σκάνδαλο που έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του μυστικού λογαριασμού στην Ελβετία ενός του Καϊζάκ ο οποίος ήταν μάλιστα υπεύθυνος για την πάταξη της φορολογικής απάτης.

Ο Ζερόμ Καϊζάκ συγκλόνισε τη χώρα την περασμένη εβδομάδα, όταν παραδέχθηκε πως ψευδόταν επί μήνες για ένα λογαριασμό, στον οποίο διατηρούσε επί 20 χρόνια χρήματα τα οποία είχε κρύψει από τις γαλλικές φορολογικές αρχές.

Η Liberation δεν δημοσίευσε κάποια απόδειξη των ισχυρισμών εναντίον του Φαμπιούς, αλλά επικαλείται στο δημοσίευμά της μια έρευνα του ειδησεογραφικού ιστότοπου Mediapart, ο οποίος αποκάλυψε την ιστορία με τον Καϊζάκ.

"Ο Mediapart φέρεται ότι έχει στην κατοχή του απόδειξη πως ο Λοράν Φαμπιούς έχει έναν ή περισσότερους λογαριασμούς στην Ελβετία", αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ έχει "παραλύσει" με την απειλή ενός ακόμη σκανδάλου.

"Όλοι σκέπτονται το ίδιο: αν ο Φαμπιούς έχει πράγματι λογαριασμό στην Ελβετία, ολόκληρη η κυβέρνηση θα πέσει", σημειώνει η εφημερίδα.

Ο ιστότοπος Mediapart αποστασιοποιήθηκε σήμερα από το δημοσίευμα της Liberation. Ο δημοσιογράφος του Mediapart Φαμπρίς Αρφί έγραψε σήμερα στο λογαριασμό του στο Twitter πως ο ιστότοπος έχει στη διάθεσή του "μόνον αυτά που έχει ήδη δημοσιεύσει".