Γυναίκα στην Ιρλανδία έχασε τη ζωή της, επειδή της αρνήθηκαν έκτρωση

Πλήρης έρευνα πρόκειται να διεξαχθεί για το θάνατο της Savita Halappanavar, στην οποία αρνήθηκαν έκτρωση σε Ιρλανδικό νοσοκομείο τον Οκτώβριο του 2012. Ο σύζυγος της άτυχης γυναίκας, υποστηρίζει ότι, τους είπαν πως δεν μπορούσαν να τερματίσουν την κύηση με τη δικαιολογία "εδώ είναι χώρα Καθολικών".

Το ζευγάρι ζητούσε επανειλημμένα άμβλωση, καθώς το 4 μηνών έμβρυο είχε πεθάνει, όμως καθώς, το αίτημά τους δε βρήκε ανταπόκριση, η Savita έχασε τη ζωή της από δηλητηρίαση του αίματος.

Ο θάνατός της, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης κι έχει πυροδοτήσει διεθνείς διαμαρτυρίες ενάντια στη σχεδόν καθολική απαγόρευση των εκτρώσεων στην Ιρλανδία. Από πλευράς της, η κυβέρνηση υπόσχεται την αναδιάρθρωση των νόμων περί αμβλώσεων και την υποβολή στη διαδικασία γυναικών που η ζωή τους διατρέχει κίνδυνο.

Τουλάχιστον 16 αυτόπτες μάρτυρες από το νοσοκομείο, καθώς και πραγματογνώμονες, θα προσκομίσουν στοιχεία στο δικαστήριο, ενώ για πρώτη φορά θα προσδιοριστούν οι ταυτότητες των εμπλεκόμενων ιατρών και νοσοκόμων.