Στήριξη στην κυβέρνηση Κοέλιο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, απέρριψε για μια ακόμη φορά το Σάββατο, το αίτημα για πρόωρες εκλογές, παρά την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

"Οι συνθήκες φανερώνουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει μέχρι το τέλος της περιόδου", δήλωσε ο πρόεδρος μετά από έκτακτη συνεδρίαση που είχε με τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Ο Σίλβα δήλωσε ότι την Κυριακή το βράδυ θα προβεί σε δηλώσεις σχετικά με τη δυσχερή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο Κοέλιο ζήτησε να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνάντηση με τον Σίλβα, αφότου το Συνταγματικό Δικαστήριο έλαβε διάφορα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2013, δήλωσε αξιωματούχος.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε την Παρασκευή ότι τέσσερα από τα μέτρα λιτότητας που είχε προτείνει ο Κοέλιο είναι παράνομα, συμπεριλαμβανομένης της δραματικής μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων και τις περικοπές στα επιδόματα ανεργίας. Μέρος του προϋπολογισμού αμφισβητήθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου από τους σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης, αλλά και τον Καβάκο Σίλβο, ο οποίος ανήκει στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Κοέλιο.

Ο Κοέλιο προσπαθεί να εκπληρώσει τους όρους του οικονομικού πακέτου διάσωσης που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, βάσει του οποίου χορηγήθηκε στη Λισσαβόνα, το 2011, δάνειο έκτακτης ανάγκης ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο.

Οι πιστωτές της Πορτογαλίας συμφώνησαν το Μάρτιο να δώσουν παράταση ενός ακόμα έτους –έως το 2015- προκειμένου η χώρα να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα από το 6,4 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της που ήταν το 2012 στο 3 τοις εκατό.

Σε αντάλλαγμα ο Κοέλιο υποσχέθηκε να μειώσει τις δαπάνες κατά επιπλέον 4 δις ευρώ μέχρι το 2015, αλλά η απόφαση του δικαστηρίου σήμαινε ότι το ποσό που θα μπορούσε να εξοικονομήσει ήταν λιγότερο κατά 1,3 δις ευρώ, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό να βρει νέους τρόπους για τη μείωση των δαπανών. Ο Σίλβα είχε ήδη απορρίψει από την Παρασκευή εκκλήσεις για πρόωρες εκλογές.