Ξεκίνησε η δίκη των “φόνων του ντονέρ”

Η δίκη των λεγόμενων "φόνων του ντονέρ", της δολοφονίας οκτώ Τούρκων και ενός Έλληνα μετανάστη από νεοναζιστές ξεκίνησε εν μέσω εντάσεων στη Γερμανία.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου μια γυναίκα, η Μπεάτε Τσέπε και άλλοι 4 άνδρες που είναι μέλη νεοναζιστικής οργάνωσης.

Έντονες ωστόσο είναι οι επικρίσεις του τουρκικού Τύπου προς το γερμανικό κράτος καθώς υποστηρίζουν ότι άδειες εισόδου στο δικαστήριο δόθηκαν μόνο σε Γερμανούς και όχι σε Τούρκους δημοσιογράφους. Το δικαστήριο είχε ορίσει ότι θα δοθεί άδεια παρακολούθησης της δίκης σε συνολικά 50 εκπροσώπους του Τύπου και πως θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι δικαστές εμμένουν ότι δεν υπήρξε κάποια μεροληψία και πως οι Γερμανοί δημοσιογράφοι έκαναν πρώτοι αίτηση χορήγησης άδειας. Μάλιστα, η ένωση κοινοβουλευτικών συντακτών της Βαυαρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τέσσερα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο ραδιοφωνικός σταθμός Arabella και οι εφημερίδες Augsburger Allgemeine, Main-Post και Nordbayerischer Kurier, συμφώνησαν να παραχωρήσουν τις τρεις από τις τέσσερις θέσεις τους σε Τούρκους δημοσιογράφους. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό θα δουλέψει μόνο εάν οι δημοσιογράφοι από τα υπόλοιπα μέσα, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν έξω από το δικαστήριο την 17η Απριλίου ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να μπουν μέσα, επιτρέψουν στους τρεις Τούρκους συναδέλφους τους να προσπεράσουν την ουρά και να περάσουν πρώτοι.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει αρνηθεί να παρέμβει στην υπόθεση, επικαλούμενη την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Μια τουρκική εφημερίδα όμως, η Σαμπάχ, ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας διαμαρτυρόμενη για τον αποκλεισμό της από την κάλυψη της δίκης.