Νεκρός ο μοναδικός αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος στα Σκόπια

Νεκρός βρέθηκε ο Νικόλα Μλαντένοφ, εκδότης της ανεξάρτητης εφημερίδας των Σκοπίων "Fokus", που αποτελεί το μοναδικό αντιπολιτευόμενο έντυπο της χώρας.

Το πτώμα του εντοπίστηκε μέσω του κινητού του τηλεφώνου, μέσα στα συντρίμμια του αυτοκινήτου του κοντά σε αυτοκινητόδρομο στην είσοδο της πόλης των Σκοπίων. Οι πληροφορίες θέλουν το Μλαντένοφ να έχασε τη ζωή του 12 ώρες πριν τον εντοπισμό του κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Ο θάνατος του 49χρονου εκδότη έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη των Σκοπίων, ενώ πολίτες ανάβουν κεριά στο σημείο που βρέθηκε για να τιμήσουν τη μνήμη του.

Η εφημερίδα "Fokus" κυκλοφόρησε το 2011 διατηρώντας λαϊκό προφίλ και σαφώς αντιπολιτευόμενη στάση. Μάλιστα , το προσωπικό της επανδρώθηκε από δημοσιογράφους που εργάζονταν στα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης του Βέλια Ράμκοβσκι, ο οποίος προφυλακίστηκε το Δεκέμβριο του 2010 από την κυβέρνηση του Νικόλα Γκρούεφσκι.

Σημειώνεται ότι ο Μλαντένοφ ασκούσε έντονη κριτική στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι, γι' αυτό και οι συνθήκες του θανάτου του δημιουργούν ερωτήματα, τα οποία η κυβέρνηση της FYROM δεν έχει απαντήσει. Άλλωστε, η κατηγορίες για λογοκρισία από μέρους του Γκρούεφσκι δεν είναι κάτι καινούριο στα Σκόπια. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει συγκεντρώσει υπό τον έλεγχό του το σύνολο των ΜΜΕ της χώρας μετερχόμενος ποικίλους τρόπους, όπως να φυλακίζει όσους ασκούν κριτική στην κυβέρνησή του ή ενισχύοντας οικονομικά τα έντυπα που διατηρούν φιλική στάση απέναντί του. Δεν είναι τυχαίο ότι, οι τρεις σημαντικότερες εφημερίδες των Σκοπίων, η "Dnevnik", η "Utrinski Vesnik" και η "Vest", ανήκουν στον Όρτσε Κάμτσεφ, στενό φίλο του Γκρόυεφσκι.

Οι τακτικές πάντως αυτές, δεν έχουν διαφύγει της προσοχής των Σκοπιανών δημοσιογράφων, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση για "στραγγαλισμό" της δημοσιογραφίας και διαχωρισμό της δημοσιογραφικής κοινότητας σε αντιπολιτευόμενη και φιλικά προσκείμενη σε αυτήν.