Έχασε τη μάχη με κληρικό τρομοκράτη η Βρετανία

Την χρόνια δικαστική διαμάχη να απελάσει τον σκληροπυρηνικό μουσουλμάνο κληρικό Αμπού Κατάντα, στην γενέτειρα του την Ιορδανία, έχασαν σήμερα οι βρετανικές αρχές.

Ο Κατάντα καταδικάστηκε το 1999 από τις αρχές της Ιορδανίας, για συμμετοχή σε τρομοκρατικά χτυπήματα.Οι εκάστοτε Βρετανικές κυβερνήσεις έχουν επανειλλημένα προσπαθήσει- απο το 2001 όταν συνελήφθη στην Αγγλία- να τον απελάσουν,  αλλά οι δικηγόροι του επικαλούνται ότι ο κληρικός δεν θα έχει δίκαιη αντιμετώπιση από την δικαιοσύνη της Ιορδανίας, καθώς στο παρελθόν απεδείχθη ότι είχε υποστεί βασανιστήρια.

Ο Κατάντα κέρδισε και την τελευταία έφεση που ασκήθηκε τον Νοέμβριο, από την Βρετανική κυβέρνηση. Λίγες μέρες πριν συνελήφθη και πάλι γιατί παραβίασε τους όρους του κατ’ οίκον περιορισμού του επειδή έκανε χρήση κινητού τηλεφώνου.

Μετά την σημερινή απόφαση της δικαιοσύνης, η ομάδα νομικών συμβούλων της υπουργού Εσωτερικών Τερέζα Μέι υποστήριξε ότι ο Κατάντα είναι ένας "πραγματικά επικίνδυνος" άνθρωπος που γλίτωσε την έκδοση μόνο εξαιτίας νομικής πλάνης.