Ο Άρης και η Αφροδίτη στη… φυσική τους κατάσταση

Τα δύο αρχαία αγάλματα του Άρη και της Αφροδίτης που κοσμούσαν την έδρα της ιταλικής κυβέρνησης, έχασαν τα "τεχνητά μέλη" που τους είχαν προστεθεί κατ' εντολή του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι: ο Άρης στερήθηκε τα "αρρενωπά" χαρακτηριστικά του ενώ η σύντροφός του, η θεά του έρωτα, έμεινε χωρίς χέρια, όπως γράφει δηκτικά η ιταλική εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο.

Τα αρζαια μαρμάρινα αγάλματα ήταν δάνειο στο Παλάτσο Κίτζι —την έδρα της κυβέρνησης— από το μουσείο στις Θέρμες του Διοκλητιανού. Το 2010 , ο Μπερλουσκόνι θεώρησε τα αγάλματα "ατελή" και  ζήτησε να αποκατασταθούν γρήγορα. Παρά τις επικρίσεις των ιστορικών τέχνης, ο Άρης ανέκτησε ένα χέρι, την ασπίδα του, το πέος του και την άκρη του ξίφους του. Η Αφροδίτη απέκτησε και πάλι τα δύο της χέρια. Στη φωτογραφία φαίνεται το συμπλεγμα πριν και μετά τις αισθητικές παρεμβάσεις του καβαλιέρεα.

Τον Μάιο του 2012, μετά την αποχώρηση του Μπερλουσκόνι από την πρωθυπουργία, τα αγάλματα επιστράφηκαν στις Θέρμες του Διοκλητιανού και τα "προσθετικά" μέλη αφαιρέθηκαν. 

Η Τζοβάνα Μπαντίνι, η υπεύθυνη για την αποκατάσταση των αγαλμάτων, είπε ότι από τις εργασίες αφαίρεσης των "τεχνητών μελών" δεν προκλήθηκαν ζημιές στα έργα τέχνης. "Αυτή η ανακατασκευή δεν αντιστοιχούσε στις αντιλήψεις μας περί συντήρησης, που βασίζεται στο να διατηρήσουμε αυτά που μας άφησε η ιστορία. Ήταν όμως μια εμπειρία", σχολίασε η ιστορικός στην εφημερίδα.

Το σύμπλεγμα των αγαλμάτων, που βρέθηκε στην Όστια το 1918, ανάγεται στο 175 μ.Χ., έχει βάρος 1,4 τόνους και ύψος 2,28 μέτρα. Ο Άρης φέρει τα χαρακτηριστικά του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου και η Αφροδίτη εκείνα της συζύγου του, Φαυστίνας.