Χαώδεις διαφορές στο προσδόκιμο ζωής σε Ανατολική και Δυτική Ευρώπη

Περισσότερα χρόνια ζουν πλέον οι κάτοικοι της Γηραιάς Ηπείρου εν σχέσει με 20 χρόνια πριν. Ωστόσο, μεγάλες διαφορές παρατηρούνται στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με σειρά μελετών που δημοσιεύθηκαν στο βρετανικό περιοδικό Lancet, για τους άνδρες η διαφορά στο προσδόκιμο είναι 12 χρόνια ενώ για τις γυναίκες τα 8 χρόνια.

Οι ερευνητές αναφέρουν ως κύρια αίτια τον αλκοολισμό, το κάπνισμα και τα τροχαία ατυχήματα.

Με βάση τα ποσοστά θνησιμότητας, το 2010, ένας νεαρός 20 ετών από τη Ρωσία, είχε μόνο 63% πιθανότητες να φθάσει στην ηλικία των 60 ετών, ενώ αντίστοιχα ένας νέος άνθρωπος που ζει στη Δυτική Ευρώπη έχει πιθανότητες που φτάνουν το 90 %, επισημαίνει η μελέτη.

Το αλκοόλ είναι υπεύθυνο για 4 στους 6 θανάτους στους άντρες στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και κατά το ένα τρίτο των θανάτων μεταξύ των γυναικών.

Σχετικά με το κάπνισμα, το οποίο αντιμετωπίζεται πολύ καλύτερα από ότι ο αλκοολισμός σε αυτές τις χώρες, έχει συνέπειες για την υγεία στους άνδρες κάτω των 75 ετών, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Όσων αφορά τους πρόωρους θανάτους αυτοί αυξήθηκαν τη δεκαετία του '90 σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, όπως η Λευκορωσία, το Καζακστάν και η Ουκρανία, λόγω της ταχείας επιδείνωσης των συστημάτων υγείας.

Αμέσως μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε ραγδαία σε πολλές χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης όπως η Πολωνία, η τότε Τσεχοσλοβακία και η πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Λίγο αργότερα αυτό παρατηρήθηκε στην Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, αναφέρει η μελέτη.