Τουρκία προς Κύπρο: Απατάστε αν νομίζετε ότι είστε οι μόνοι ιδιοκτήτες του νησιού!

Λάδι στη φωτιά έρχεται να ρίξει ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία προειδοποιεί την κυπριακή πλευρά λέγοντας ότι “δεν πρέπει να αυταπατώνται ότι είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες του νησιού γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει νέα κρίση στην περιοχή”.

Όπως μεταδίδεται από τουρκικά και τουρκοκυπριακά ΜΜΕ και σύμφωνα με το 24h.com.cy, το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η σκέψη από την ελληνοκυπριακή διοίκηση να υποδειχθούν οι κοινοί φυσικοί πόροι του νησιού ως εγγύηση σε ένα επενδυτικό ταμείο αλληλεγγύης ή άλλο μοντέλο δανειοδότησης που θα δημιουργηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης στην οποία βρίσκεται και να αυταπατώνται ότι είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες της Κύπρου, μπορεί να προκαλέσει μια νέα κρίση στην περιοχή. Κάνει δε λόγο για παράκαμψη των θεμελιωδών δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού στις φυσικές πηγές που είναι “ένα επικίνδυνο σημάδι ότι μπορεί να προκληθεί μια νέα κρίση στην περιοχή”.  

"Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα γίνουν ποτέ μειοψηφία σε ένα ελληνοτουρκικό κράτος. Η Τουρκία δεν θα το επιτρέψει αυτό. Ωστόσο, η Τουρκία θα σεβαστεί τις προτιμήσεις των δύο λαών του νησιού. Οι προτιμήσεις αυτές μπορεί να οδηγούν στη δημιουργία μιας νέας συνεργασίας- οι παράμετροι της οποίας είναι πολύ καλά γνωστοί. Αλλά αν οι Ελληνοκύπριοι συμπεριφερθούν μονομερώς σε ό,τι αφορά τους φυσικούς πόρους στο νότιο τμήμα του νησιού και αν δεν θέλουν μια συνεταιρική σχέση με τους Τουρκοκύπριους, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για τη δημιουργεία λύσης δύο κρατών», σημειώνει, τέλος, η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και καταλήγει:

"Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμούν μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στο νησί. Το όραμα της Τουρκίας για το νησί και την ανατολική Μεσόγειο είναι ένα όραμα κοινής ευμάρειας σταθερότητας και ασφάλειας. Τα οικονομικά προβλήματα, όπως και οι πολιτικές συγκρούσεις μπορούν να ξεπεραστούν με τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας ειρήνης και συνεργασίας στο νησί".