Πορτογαλία: Πρόταση μομφής από τους Σοσιαλιστές κατά της πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του δεξιού πρωθυπουργού Πέντρου Πάσους Κοέλιου αποφάσισε να καταθέσει το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, μία πρωτοβουλία που αποδεικνύει τη βαθιά πολιτική διάσταση και την αγανάκτηση που επικρατεί στην κοινωνία για την πολιτική αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα.

Η πρόταση είναι συμβολική και δεν έχει  πιθανότητες να υπερψηφισθεί στο Κοινοβούλιο, καθώς η δεξιά κυβερνητική συμμαχία διαθέτει άνετη πλειοψηφία.

Η πρώτη  πρόταση μομφής που καταθέτουν οι Σοσιαλιστές αποδεικνύει ότι η -έστω και κατ' ελάχιστον- πολιτική συναίνεση που επεδείκνυαν σε ορισμένα από τα μέτρα, τα οποία εφαρμόζονται κατ' επιταγή της δανειακής σύμβασης για την παροχή 78 δισεκ. ευρώ από την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ),  πλέον δεν υπάρχει.

Την εποχή που συνήφθη η δανειακή σύμβαση στην κυβέρνηση βρίσκονταν οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι όμως πλέον κατηγορούν την κυβέρνηση για "λιτότητα υπέρ το δέον", η οποία κατά τους ίδιους ευθύνεται για την ύφεση και την ανεργία, που έχουν προκαλέσει μία "εθνική τραγωδία".

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί το τρέχον έτος κατά 2,3%, ενώ η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί στο 18,2%, από 16,9% σήμερα.