Στον Μπερσάνι η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Μετά από διήμερες συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων, ο Ιταλός  πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, κάλεσε σήμερα Παρασκευή τον υποψήφιο πρωθυπουργό της  κέντρο-αριστεράς στο προεδρικό μέγαρο και έδωσε στον Πιερλουίτζι Μπερσάνι διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Ναπολιτάνο  ζήτησε από τον πρώην υπουργό βιομηχανίας να αναζητήσει στήριξη από άλλα κόμματα και  να σχηματίσει κυβέρνηση, ώστε να βγεί η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο.

Ο Ιταλός πρόεδρος πρόσθεσε ότι "η κεντροαριστερή συμμαχία, έχοντας εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στην βουλή και σχετική πλειοψηφία στην γερουσία, βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση από τις υπόλοιπες (πολιτικές δυνάμεις) για να αναζητήσει μια λύση —έστω και αν δεν είναι εύκολο— για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης".

Ο Ναπολιτάνο αναφέρθηκε επίσης στο αίτημα της κεντροδεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για κυβέρνηση ευρείας συμμαχίας, εξηγώντας ότι "υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες λόγω παλαιών διαφορών και αντιπαραθέσεων".

Αποδεχόμενος την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Πιερ-Λουίτζι Μπερσάνι τόνισε ότι θα επιδιώξει "την έναρξη της νομοθετικής περιόδου με μια κυβέρνηση που να προωθήσει αλλαγές και να ξεκινήσει μια συγκεκριμένη πορεία μεταρρυθμίσεων".

Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος και της ευρύτερης κεντροαριστερής συμμαχίας δήλωσε ότι θα έχει επαφές με όλες τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και με τους σημαντικότερους κοινωνικούς εταίρους.

Παρόλα αυτά, η κεντροαριστερα έχει ελάχιστη πλειοψηφία στη Γερουσία, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνη της. Σύμφωνα με τα Ιταλικά μέσα ενημέρωσης , αν ο Μπερσάνι αποτύχει (που είναι και το πιο πιθανό) τότε ο Ιταλός πρόεδρος σκέφτεται το ενδεχόμενο να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποια προσωπικότητα εκτός κοινοβουλευτικών κομμάτων.