Μαριχουάνα με τις ευλογίες του κράτους στην Κοπεγχάγη

Τι κάνει μία πόλη τέλεια; Σίγουρα η πρώτη απάντηση που έρχεται στο μυαλό δεν είναι η νομιμοποίηση της μαριχουάνας, αλλά για το δήμαρχο της Κοπεγχάγης είναι μία από τις πολλές προτάσεις για να κάνει την πρωτεύουσα της Δανίας την ιδανική πόλη. Παρόλο που η Κοπεγχάγη αποτελεί μία από τις πόλεις με το υψηλότερο βιωτικό επίπεδο παγκοσμίως, το όραμα του Φρανκ Γένσεν δεν σταματά εκεί. Η ατζέντα του περιέχει πληθώρα φιλόδοξων πλάνων, όπως το να μετατραπεί η πόλη στην πρώτη πρωτεύουσα ουδέτερη σε διοξείδιο του άνθρακα, αλλά ο μεγαλύτερος στόχος είναι η καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών. Για την επίτευξη λοιπόν, του στόχου αυτού κατατέθηκε από τις αρχές κιόλας του 2010, νομοσχέδιο προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης για τη νομιμοποίηση των μαλακών ναρκωτικών.

Το στοίχημα πίσω από αυτή την πρωτοβουλία είναι να κατασταλεί η εγκληματική δράση των δικτύων εμπορίας ναρκωτικών, καθώς εκτιμάται ότι μόνο στην Κοπεγχάγη τα έσοδα από την παράνομη πώληση χασίς και μαριχουάνας ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο Γένσεν, σε δηλώσεις του τόνισε πως στόχος δεν είναι η αύξηση της επιβλαβούς χρήσης των εν λόγω ουσιών, αλλά το να εμποδίσουν τα δίκτυα εμπορίας από το να πλουτίζουν σε βάρος των πολιτών. Έτσι, το Σεπτέμβριο του 2011 εγκρίθηκε το δεύτερο σχέδιο νόμου, που προβλέπει τη νομιμοποίηση ελαφρών ναρκωτικών σε πειραματικό στάδιο για τρία χρόνια, ώστε να έχει το κράτος τη δυνατότητα να ελέγχει τη διανομή και εμπορία τους.

Η παραπάνω δραστηριότητα φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους πολίτες, όπως αναφέρεται σε σχετικές δημοσκοπήσεις, όμως αντιμετωπίζει τη σθεναρή αντίσταση από τη δανική κυβέρνηση συνασπισμού. Σημειώνεται ότι, της κυβέρνησης ηγείται το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών -στο οποίο ανήκει και ο Γένσεν- και συγκυβερνούν με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα. Παρά τον κυβερνητικό σκόπελο, οι Δημοτικές Αρχές δεν εγκαταλείπουν τα όπλα. Στο συνέδριο που διοργάνωσε στις 15 Μαρτίου με θέμα τη νομιμοποίηση της κάνναβης, συμμετείχαν ειδικοί από το Άμστερνταμ και την Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, με στόχο να προωθήσουν το σχέδιο του Γένσεν. Μάλιστα, ανάμεσα στις λύσεις που έχουν προταθεί, είναι η μονοπωλιακή διάθεση μαλακών ναρκωτικών με προϋπόθεση η διαδικασία να υπάγεται στον αποκλειστικό έλεγχο του κράτους ή η πώληση χασίς στα φαρμακεία αφότου αποδειχθεί η δανική ιθαγένεια του αγοραστή.

Συμπερασματικά, ο δήμαρχος επιχειρηματολογεί υπέρ του σχεδίου, λέγοντας πως μία τέτοια ενέργεια θα έφερνε την κυβέρνηση πιο κοντά στους καταναλωτές και ως εκ τούτου θα τους παρείχε πιο προσιτή ενημέρωση για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η χρήση των ναρκωτικών.