Το πολιτικό θρίλερ των διαπραγματεύσεων ξεκίνησε στην Ιταλία

Πόθεν έρχεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρωζώνη και Ε.Ε. είναι πλέον δύσκολο να πει κανείς. Ενώ η κρίση στην Κύπρο μαίνεται και κανείς δεν γνωρίζει την εξέλιξη αλλά και το ντόμινο που ενδέχεται να πυροδοτήσει, στην Ιταλία παίζεται το θρίλερ που λέγεται “εντολές σχηματισμού κυβέρνησης”.

Δεύτερη μέρα του ντέρμπι των διαπραγματεύσεων καθώς ο Ιταλός πρόεδρος Ναπολιτάνο έδωσε χθες Τετάρτη την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον επικεφαλής του πρώτου κόμματος, Π. Μπερσάνι. Η πρώτη εντολή λήγει απόψε στις 18.00 (ώρα Ιταλίας) και φως στο τούνελ... δε φαίνεται.

Ενώ οι διαπραγματεύσεις – θνησιγενείς αλλά αναπόφευκτες- συνεχίζονται, ο επικεφαλής του κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, επανέλαβε μέσω διαδικτύου ότι, σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης, το κίνημά του δεν πρόκειται να προσφέρει κανενός είδους υποστήριξη σε άλλες πολιτικές δυνάμεις.

“Το κίνημα Πέντε Αστέρων δεν θα προσφέρει κανένα είδος εμπιστοσύνης σε πολιτικές ή ψευτοτεχνοκρατικές κυβερνήσεις, με τυχόν βοήθεια των γνωστών πλέον φύλλων συκής, όπως του προέδρου της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο”, τονίζει ο Γκρίλο στο ιστολόγιό του.

Ο ιδρυτής του Κινήματος Πέντε Αστέρων καταλήγει το σύντομο μήνυμά του : “Το κίνημά μας, αντιθέτως, θα ψηφίσει κάθε πρόταση νόμου που να αποτελεί μέρος του προγράμματός του”.

Η αναφορά στον πρόεδρο της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο δεν είναι τυχαία. Σύμφωνα με παρατηρητές, μπορεί να αποτελέσει μια συμβιβαστική λύση ως επικεφαλής κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής.

Επιμένει ο Μπερλουσκόνι

Στηρίζουμε κυβέρνηση συνασπισμού, επιμένει παγίως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θέση που επανέλαβε και κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

“Χρειάζεται υπευθυνότητα, οι δυνάμεις που μένουν εντός πολιτικού πεδίου για να δώσουν μια κυβέρνηση στην χώρα είμαστε εμείς και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα”, δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL).

Παράλληλα, ο Μπερλουσκόνι είπε πως ότι “η κεντροαριστερά, από την στιγμή που πήρε ήδη την προεδρία της βουλής και της γερουσίας, δεν μπορεί να απαιτεί να εξασφαλίσει και την πρωθυπουργία και την προεδρία της δημοκρατίας”.

“Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε μέρος σε κυβέρνηση συνασπισμού που να εφαρμόσει οικονομικά μέτρα ευρείας αποδοχής. Είναι μια θέση που χαρακτηρίζεται από αίσθημα ευθύνης. Ελπίζουμε και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να συνεισφέρουν ώστε να σχηματισθεί μια ισχυρή κυβέρνηση, όπως επιθυμεί και η Ευρώπη”, κατέληξε ο Μπερλουσκόνι.