Αλλαγές προβλέπουν αναλυτές στην τράπεζα του Βατικανού

Αλλαγές προβλέπουν αναλυτές στην τράπεζα του Βατικανού, την IOR, η οποία διαχειρίζεται καταθέσεις καθολικών ταγμάτων και θρησκευτικών οργανώσεων από όλο τον κόσμο και τους τελευταίους μήνες έχει μπει στο στόχαστρο των ιταλικών και ευρωπαϊκών αρχών, λόγω υποψιών διακίνησης μαύρου χρήματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει επανειλημμένα να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια στην διαχείριση του  πιστωτικού , ενώ  η Τράπεζα της Ιταλίας επέβαλε να σταματήσει η λειτουργία των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης χρημάτων στο εσωτερικό του παπικού κρατιδίου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο, η παραίτηση του προηγούμενου προέδρου του IOR, Έτορε Γκότι Τεντέσκι, την ίδια περίοδο κατά την οποία ξέσπασε το σκάνδαλο υποκλοπών προσωπικών αρχείων του ποντίφικα,  δείχνει πόσο σφοδρές μπορούν να γίνουν οι συγκρούσεις σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της συγκεκριμένης τράπεζας.

Κατά πληροφορίες υπάρχει μια ομάδα καρδινάλιων που θεωρεί ότι η παπική τράπεζα πρέπει να κλείσει και να συναφθούν συμβάσεις με σειρά πιστωτικών ιδρυμάτων εκτός Βατικανού. Προς το παρόν όμως μοιάζει να μειοψηφεί.

Το κύριο ερώτημα πάντως είναι εάν ο ποντίφικας θα καταφέρει να ελέγξει προσωπικά το πώς θα λυθεί το ζήτημα, επιβάλλοντας τις δικές του κατευθυντήριες γραμμές στη λειτουργία της τράπεζας.

Αυτό θα εξαρτηθεί άμεσα από την επιλογή του επόμενου πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών του Βατικανού, ο οποίος θα είναι πιθανότατα Ιταλός, αλλά και από την σύνθεση της νέας ομάδας καρδιναλίων, που ελέγχει την λειτουργία της IOR.

Το συνολικό ποσό που διαχειρίζεται ο τραπεζικός οργανισμός της Αγίας Έδρας υπολογίζεται γύρω στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.