Στο έλεος του χιονιά η βορειοδυτική Ευρώπη

Σοβαρά προβλήματα από τη σφοδρή χιονόπτωση αντιμετωπίζει τις τελευταίες ώρες όλη η βορειοδυτική Ευρώπη.

Ο πάγος είναι η βασική αιτία που τα περισσότερα τρένα στη βόρεια Γαλλία αλλά και το Βέλγιο δεν εκτελούν τα δρομολόγια τους. Περισσότερες από 600 πτήσεις έχουν ακυρωθεί από τα αεροδρόμια Orly και Charles de Gaulle του Παρισιού. Το Eurostar -που ενώνει τη Γαλλία με την Μεγάλη Βρετανία- έχει αναστείλει τα προγραμματισμένα δρομολόγια του μέχρι νεωτέρας.

Η πόλη Κοτεντέν της Βόρειας Γαλλία έχει αποκλειστεί κυριολεκτικά, καθώς το χιόνι έχει φτάσει εκεί ήδη στα 50 εκατοστά. Το επίπεδο επιφυλακής είχε τεθεί σε πορτοκαλί σε συνολικά 26 περιφέρειες και οι αρχές καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα  που έχουν προκύψει από την κακοκαιρία

Περισσότερα από 80.000 σπίτια στη δυτική Γαλλία έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση. Στη βόρεια γαλλική περιοχή του Νορ-Πα-ντε-Καλαί, λόγω της χιονόπτωσης ακυρώθηκαν τα μαθήματα στα σχολεία και τα γυμνάσια.

Στην Γερμανία, ο παγετός προκάλεσε τεράστια καραμπόλα  με περίπου 100 οχήματα στη δυτική Γερμανία, στην οποία τραυματίστηκαν περίπου 20 άτομα, τα έξι από τα οποία νοσηλεύονται σε  κρίσιμη κατάσταση.

Στο κομητεία του Σάσεξ στην Αγγλία, εκατοντάδες Βρετανοί εγκλωβίστηκαν το βράδυ μέσα στα αυτοκίνητά τους, ανάμεσά τους και 120 παιδιά από τη Γερμανία που βρέθηκαν εκεί για εκδρομή.  Η κατάσταση πάντως αρχίζει σταδιακά να ομαλοποιείται.

Αρκετοί οδηγοί εγκλωβίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας στη Βόρεια Νορμανδία και στην περιοχή του Χερβούργου, στη Μάγχη. Η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί σε αρκετά σημεία.

Το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης παραμένει προσωρινά κλειστό, εξαιτίας της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν αεροδρόμια στη Γαλλία, το Βέλγιο και την Αγγλία.