Η Ουγγαρία ενέκρινε αυταρχική συνταγματική ρύθμιση

Το ουγγρικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε σήμερα μία  από τις αμφιλεγόμενες συνταγματικές τροποποίησης που θεωρείται ότι περιορίζει σημαντικά την ισχύ του Συνταγματικού Δικαστηρίου, θίγει θεμελιώδη δικαιώματα και αντιβαίνει το δίκαιο της ΕΕ .

Η τέταρτη τροποποίηση του Συντάγματος -που επικυρώθηκε πριν από μόλις 14 μήνες - περιορίζει δραστικά την δυνατότητα του Συνταγματικού Δικαστηρίου να αμφισβητεί νομοσχέδιο, κάτι που επικρίνουν έντονα η αντιπολίτευση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης επανέρχονται σε ισχύ διατάξεις που είχαν ακυρωθεί παλαιότερα από το Συνταγματικό Δικαστήριο, που αφορούν θέματα όπως ο περιοριστικός ορισμός του τι εστί οικογένεια, η απομάκρυνση των αστέγων από τους δημόσιους χώρους και η επιβολή ποινών φυλάκισης σε αυτούς, η άσκηση ελέγχων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις πολιτικές διαφημίσεις σε προεκλογικές περιόδους στην κρατική τηλεόραση κ.ά. ζητήματα.

Το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε  τις συνταγματικές τροποποιήσεις παρά τις αντιρρήσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ, της αντιπολίτευσης στη χώρα και πλήθους ΜΚΟ .

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασαν σήμερα την "ανησυχία" για την υπερψήφιση των διατάξεων που "πνίγουν" τη δημοκρατία και "εγείρουν ανησυχίες όσον αφορά την αρχή της προεξάρχουσας θέσης του δικαίου, του δικαίου της ΕΕ και των κανόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης"  όπως  υπογράμμισαν σε κοινή τους ανακοίνωση οι Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και   ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης,  Τόρμπγιορν Γιάγκλαν.

Οι δύο επικεφαλής των ευρωπαϊκών οργάνων εξέφρασαν θλίψη που οι ειδήμονες του Συμβουλίου και της Επιτροπής "δεν είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να διασαφηνίσουν λεπτομερειακά το περιεχόμενο των τροποποιήσεων πριν από την έγκρισή τους".