Ο CEO της αρχαιότερης “εταιρείας” του κόσμου: ο νέος Πάπας!

Η Καθολική Εκκλησία είναι η αρχαιότερη... εταιρεία του κόσμου! Ναι, καλά διαβάζετε, εταιρεία! Την θεωρεί τέτοια τόσο ο θρησκευτικός όσο και ο κοσμικός νόμος. Εξ ου και ο νέος Πάπας εκτός από θρησκευτικός ηγέτης θα πρέπει να είναι και εξαιρετικός Chief Executive Officer.

Ήδη πολλοί καρδινάλιοι που μετάσχουν του κονκλαβίου έχουν δηλώσει ανοικτά πως ο νέος Πάπας πρέπει να έχει άψογες διοικητικές δεξιότητες αλλά και τυπικά προσόντα που να σχετίζονται με το management.

H Καθολική Εκκλησία είναι όχι μόνον ο αρχαιότερος αλλά και ο μεγαλύτερος θεσμός στην ιστορία του κόσμο. Μετρά σχεδόν 2.000 χρόνια ζωής (πριν ακόμη το σχίσμα βεβαίως) αριθμεί 1,2 δισεκατομμύρια πιστούς και αναπτύσσει δραστηριότητες – σαφώς και οικονομικές- σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το μπαλκόνι ετοιμάζεται, οι βαριές κόκκινες κουρτίνες ανεβαίνουν... όλα πρέπει να είναι έτοιμα για το νέο Ποντίφικα

Ο Πάπας μπορεί να δίνει λογαριασμό μόνον στους... ανωτέρους του: το Θεό και την Αγία Τριάδα, όμως οι δραστηριότητες της Εκκλησίας απέχουν μακράν του να είναι μόνο θρησκευτικές.

Εκτός από τις προσευχές και την πνευματική καθοδήγηση, η Καθολική Εκκλησία προσφέρει φιλανθρωπική δραστηριότητα, ανθρωπιστική βοήθεια σε δισεκατομμύρια ανθρώπων, είναι ιδιοκτήτης – διαχειριστής πάρα πολλών φορέων όπως εκπαιδευτικά και νοσηλευτικά ιδρύματα που προσφέρουν της υπηρεσίες τους σε Καθολικούς και μη και βεβαίως διατηρεί επενδύσεις σε όλο τον κόσμο και μετοχές σε απειράριθμες εταιρείες και φορείς.

Οι οικονομικές, κοινωνικές και διπλωματικές δραστηριότητες του Βατικανού απλώνονται σε όλο τον κόσμο

Μετάσχει σε πάμπολλες επιστημονικές έρευνες και θεσμούς αλλά και σε think tanks παγκοσμίως. Είναι η μόνη Εκκλησία της οποίας το “αρχηγείο” βρίσκεται σε δικό του, αυτόνομο διοικητικά κρατίδιο και όχι ως θύλακας σε κάποιο άλλο κράτος, έχει τη δική της επικράτεια, δικαστήρια, οικονομικούς οργανισμούς, τυπώνει νομίσματα, γραμματόσημα, αναγνωρίζει ιθαγένεια, εκδίδει διαβατήρια και άδειες οδήγησης και διαθέτει πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές σε 179 κράτη.

Όπως εξηγεί ο Rev Robert Gahl, καθηγητής Ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Ποντίφικα στη Ρώμη, στο BBC, o νέος Πάπας θα πρέπει να μπορεί να έχει εποπτεία της λειτουργίας των φορέων και των ιδρυμάτων της Εκκλησίας, να κυβερνά το κράτος του Βατικανού και να διαπραγματεύεται διακρατικές και διεθνείς συμφωνίες με κράτη και θεσμούς. Είναι επίσης εκπρόσωπος του κράτους του Βατικανού στα Ηνωμένα Έθνη.

Η μακρά και βαρύνουσα θεολογική παράδοση της Εκκλησίας καλεί για έναν πνευματικό ηγέτη, ικανό να καθοδηγήσει και να εμπνεύσει το ποίμνιο της. Οι σχετικά πρόσφατες εξελίξεις με τα οικονομικά και τα σκάνδαλα κακοποίησης από μέλη του Καθολικού Κλήρου, δείχνει ότι ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας θα πρέπει να συγκεράσει την παραδοσιακή θεολογική παράδοση με δεξιότητες και γνώσεις από τη σύγχρονη θεωρία του management, αναφέρει ο Rev Robert Gahl.

Σε αυτό το μπαλκόνι θα βγει ο νέος Πάπας να χαιρετίσει το ποίμνιο του

Το κονκλάβιο που συνέρχεται αύριο Τρίτη φαίνεται πως έχει να αξιολογήσει πολύ περισσότερα στοιχεία στο... βιογραφικό των υποψηφίων από ότι παλαιότερα.