Στις 12 Μαρτίου “κλείνουν οι πόρτες” της Καπέλα Σιξτίνα

Την Τρίτη, 12 Μαρτίου,θα αρχίσει η συνεδρίαση "κεκλεισμένων των θυρών" του Κονκλαβίου στην Καπέλα Σιξτίνα , για την εκλογή του νέου Πάπα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Βατικανό.

Το κονκλάβιο, στο οποίο θα λάβουν μέρος 115 καρδινάλιοι εκλέκτορες, θα αρχίσει τις εργασίες του την Τρίτη ώστε- το αργότερο μέχρι στις 24 Μαρτίου, Κυριακή των Βαΐων των καθολικών- η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία  να έχει αποκτήσει νέο προκαθήμενο.

Οι ευρωπαίοι καρδινάλιοι και εκλέκτορες είναι συνολικά 61. Από αυτούς, οι 28 είναι Ιταλοί. Οι 19 προέρχονται από την Λατινική Αμερική, 14 από τη Βόρεια Αφρική, 11 από την Αφρική και 10 Ασιάτες.

Στο παρεκκλήσι της Καπέλα Σιξτίνα γίνονται οι τελικές προετοιμασίες για την εκλογή του νέου Ποντίφικα. Εκεί θα εγκατασταθεί το τζάκι, στο οποίο βάσει της παράδοσης, οι καρδινάλιοι θα καίνε τα ψηφοδέλτια. Αν εκλεγεί Πάπας, θα βγει από την καμινάδα λευκός καπνός.

Επιπλεόν,προστίθεται επένδυση στα τζάμια ώστε να καταστούν αδιαφανή και τοποθετούνται ειδικοί αισθητήρες που θα ανιχνεύουν την λειτουργία ηλεκτρονικών συσκευών. Στους καρδινάλιους θα απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μαγνητόφωνα και ότι άλλο παρεμφερές.

Κατά την διάρκεια του κογκλάβιου δεν επιτρέπεται να διαρρεύσει καμία  πληροφορία σχετικά με την πορεία της εκλογικής διαδικασίας.