Ρεκόρ της ανεργίας στη Γαλλία – Η μεγαλύτερη από το 1999

Το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών το τελευταίο τρίμηνο του 2012, στο 10,6%, αυξανόμενο κατά 0,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο .

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής και οικονομικών μελετών (INSEE) το 10,6%  " ισοφαρίζει"  το μέγεθος που είχε καταγραφεί το δεύτερο τρίμηνο του 1999.

Πρόκειται για το έκτο συνεχόμενο τρίμηνο που καταγράφεται αύξηση του ποσοστού της ανεργίας στη Γαλλία, η οικονομία της οποίας συρρικνώθηκε κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2012. Η ανεργία αυξάνεται συνεχώς από τα μέσα του 2011.

Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα ώθησαν την κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ να δεσμευτεί εκ νέου να τονώσει την ανάπτυξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς εντείνονται οι ενδείξεις πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης επιβραδύνεται έναντι της ανθεκτικότερης γερμανικής οικονομίας.

"Είναι μια άβολη αλήθεια για τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και άλλη μια ένδειξη ότι μπορεί να μετακινείται στη λάθος πλευρά της ομάδας της Ευρωζώνης", σχολίασε ο Ζιλιέν Μανσό, οικονομολόγος της ING, που προέβλεψε ότι η ανεργία θα αυξηθεί έως και στο 11,5% φέτος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η ανεργία στη Γαλλία θα φτάσει το 10,7% φέτος, ένα ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το 5,7% στη Γερμανία και συγκρίσιμο με αυτό της Ιταλίας (11,6%), πάντως πολύ μικρότερο από εκείνο στην Ισπανία και στην Ελλάδα.

Ο Ολάντ, που ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο Μάιο υποσχόμενος να κάμψει την συνεχιζόμενη άνοδο της ανεργίας η οποία έχει αφήσει έναν στους τέσσερις νέους χωρίς δουλειά, υπόσχεται να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής βιομηχανίας.

Το ποσοστό δημοτικότητας του Ολάντ έχει μειωθεί περί το 30% αφότου ανέλαβε, καθώς η κυβέρνησή του βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα ανακοινώσεων εταιρειών για κλεισίματα εργοστασίων και απολύσεις.