Αναζητείται… υποψήφιος Πάπας

Είναι εκλογές, αλλά χωρίς προεκλογικές αφίσες, χωρίς επίσημους υποψήφιους και εκείνοι που έχουν πιθανότητες να εκλεγούν ορκίζονται στους θεούς τους ότι δεν το επιθυμούν: καλωσορίσατε στο κονκλάβιο που θα εκλέξει τον επόμενο Πάπα.

Στην ερώτηση "θεωρείτε ότι έχετε πιθανότητες;", οι καρδινάλιοι που έφθασαν τη Δευτέρα στη Ρώμη για να προετοιμάσουν την εκλογή του νέου προκαθήμενου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας του 1,2 δισεκατομμυρίου πιστών απαντούν με ταπεινοφροσύνη ή ξεσπούν στα γέλια.

"Βρισκόμαστε στην Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων", απάντησε ο Αμερικανός καρδινάλιος Ντάνιελ ΝτιΝάρντο, αρχιεπίσκοπος του Γκάλβεστον-Χιούστον σε ένα δημοσιογράφο που τον ρωτούσε εάν θα φορέσει καπέλο κάουμπόι σε περίπτωση που εκλεγεί πάπας.

Ο συνάδελφός του της Βοστώνης Σον Ο΄Μάλει δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αποχωριστεί το ράσο του καπουτσίνου μοναχού.

Το να γίνεις πάπας δεν μπορεί να είναι προϊόν προσωπικών φιλοδοξιών και ακόμη λιγότερο, η φιλοδοξία αυτή δεν μπορεί να διατυπώνεται δημοσίως: η εκλογή είναι αποτέλεσμα θείας έμπνευσης και δεν τίθεται θέμα να μπεις σε ανταγωνισμό με το Άγιο Πνεύμα.

Υπάρχει μία ιταλική παροιμία που προειδοποιεί τους καρδιναλίους που έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση: "Όποιος μπαίνει στο Κονκλάβιο Πάπας , βγαίνει καρδινάλιος".

Οι υποψηφιότητες συζητούνται με το μεγαλύτερο δυνατό τακτ, αλλά μόνον ιδιωτικά ή κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων για καφέ στις συναντήσεις πριν από τη σύγκληση του κονκλαβίου.

"Δεν πρόκειται για τις προκριματικές της Αϊόβα", εξηγεί ο Τζον Αλεν, ο ειδικός για θέματα Βατικανού του National Catholic Reporter, αναφερόμενος στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ με πυρετώδεις συζητήσεις στην αμερικανική πολιτεία, αναφέρει το ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

"Και μόνο να δοθεί η εντύπωση ότι κάνεις εκστρατεία για τη θέση, είναι το φιλί του θανάτου...όλα γίνονται ψιθυριστά", εξηγεί.

Το μυστήριο που περιβάλλει την εκλογή του πάπα παρωδήθηκε από ομάδα Ιταλών καλλιτεχνών που έστησαν προεκλογική εκστρατεία υπέρ του καρδιναλίου από τη Γκάνα Πίτερ Τέρκσον, με ψεύτικες προεκλογικές αφίσες που έχουν αναρτηθεί σε ολόκληρη τη Ρώμη.

Απεικονίζεται ο καρδινάλιος Τέρκσον με τα μάτια στραμμένα στον ουρανό φορώντας το σκουφάκι του καρδινάλιου με το σλόγκαν "Στο κονκλάβιο ψηφίστε Πίτερ Κόντουο Απία Τέρκσον" που συνοδεύεται από έναν σταυρό.

Όταν ερωτήθηκε για δική του πιθανή υποψηφιότητα, ο αρχιεπίσκοπος Παρισίων Αντρέ Βεντρουά έκανε λόγο για "λάθος" και έφυγε τρέχοντας.

Ο Αμερικανός καρδινάλιος Τίμοθι Ντόλαν απάντησε σε δημοσιογράφο ότι όποιος μπορεί να σκεφτεί ότι θα εκλεγεί πάπας "καπνίζει μαριχουάνα".

Σε συνέντευξή του στην Il Messaggero, ο Βρετανός Κόρμακ Μέρφι Ο΄Κόνορ, πρώην αρχιεπίσκοπος του Γουέστμίνστερ, ο οποίος ερωτήθηκε εάν έχει αγοράσει το εισιτήριο της επιστροφής του από τη Ρώμη μετά την εκλογή, απάντησε:"Οχι ακόμη...θα το κάνω σε λίγες μέρες".

Ο Καναδός καρδινάλιος Μαρκ Ουελέτ, ένας από τους υποψήφιους με μεγάλες πιθανότητες, ομολόγησε: "Δεν μπορώ να μην το σκέφτομαι αυτήν τη στιγμή", ακόμη και αν σκέφτεται επίσης ότι το να είσαι πάπας "είναι εφιάλτης".

"Είναι λογικό να μπω στο κονκλάβιο λέγοντας στον εαυτό μου 'αν ποτέ... αν ποτέ...' Ομολογώ ότι αυτό με κάνει να σκέφτομαι, να προσεύχομαι, να φοβάμαι λίγο. Συνειδητοποιώ το βάρος της αποστολής..." είπε, σπεύδοντας να προσθέσει: "Αλλά υπάρχουν ορισμένοι που έχουν περισσότερες πιθανότητες από μένα να εκλεγούν".