Πορτογαλία: Επιμένει στα μέτρα λιτότητας ο Κοέλιο παρά τη λαϊκή δυσαρέσκεια

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο υπερασπίστηκε σήμερα την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνησή του, όπως αξιώνουν οι διεθνείς πιστωτές της χώρας, παρά την μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει αυτή.

"Δεν κυβερνάω βάσει των διαδηλώσεων και των διαμαρτυριών", σημείωσε κατά την πρώτη του ομιλία στο κοινοβούλιο από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει. "Αν μια κυβέρνηση αποφασίζει βάσει αυτών των κριτηρίων απαρνείται τις ευθύνες της", πρόσθεσε.

Το περασμένο Σάββατο  δεκάδες  χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη την Πορτογαλία, σε μία από τις πιο μεγάλες κινητοποιήσεις που γίνονται στην χώρα μετά την Επανάσταση των Γαρυφάλλων το 1974 και την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Στο χορό των κινητοποιήσεων έχουν μπει τις τελευταίες ημέρες οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και  ο εθνικός αερομεταφορέας TAP ενώ σήμερα η Πορτογαλία παρέλυσε από την  απεργία στου σιδηροδρόμους.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός επανέλαβε την βούλησή του να συνεχίσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και της λιτότητας που εφαρμόζει βάσει του σχεδίου διάσωσης της Πορτογαλίας ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ του Μαΐου του 2011.

"Οφείλουμε να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα", σημείωσε, εξηγώντας ότι από αυτό εξαρτάται η αξιοπιστία της Πορτογαλίας απέναντι στους διεθνείς εταίρους της.

"Αν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το σχέδιο βοήθειας με επιτυχία έχουμε την μοναδική δυνατότητα να είναι διατεθειμένοι οι εταίροι μας να μας βοηθήσουν να επιστρέψουμε στις αγορές", σημείωσε.

Η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων είναι "επώδυνη", αλλά "αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση", κατέληξε ο Κοέλιο.