Βέλγιο: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών

Την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας ανακοίνωσε σήμερα   Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, ο Φλαμανδός Χριστιανοδημοκράτης Στέφεν Βανάκερε, ο οποίος  κατηγορήθηκε για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων σε σχέση με την τράπεζα Belfius (πρώην Dexia).

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο 49χρονος Βανάκερε "απέρριψε ότι διέπραξε οποιοδήποτε σφάλμα" στην υπόθεση που συνδέεται με την εξαγορά στοιχείων που διακρατούσε το Φλαμανδικό Χριστιανικό Εργατικό Κίνημα (ACW), ένας οργανισμός που συνδέεται με την αριστερή πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών από την κρατικοποιημένη τράπεζα Belfius.

Ωστόσο οι "υπαινιγμοί" όσον αφορά τον ίδιο, πρόσθεσε, δεν του επιτρέπουν να παραμείνει στην κυβέρνηση, την ώρα που το Βέλγιο ετοιμάζεται για νέα μέτρα λιτότητας ώστε να μειώσει το δημοσιονομικό του έλλειμμα.

"Το κλίμα δυσπιστίας που δημιουργήθηκε από αυτήν την υπόθεση με εμποδίζει στην δουλειά μου και καταφέρει πλήγμα στο συμφέρον της χώρας. Αυτό είναι υπεράνω αυτού που θα μπορούσα σε προσωπικό επίπεδο να δεχτώ", εξήγησε.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, ο γαλλόφωνος Σοσιαλιστής Έλιο ντι Ρουπό, "ενημερώθηκε μετά λύπης του για την παραίτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Στέφεν Βανάκερε", αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση.

Ο Ντι Ρουπό "σέβεται αυτήν την προσωπική απόφαση", προστίθεται στην ανακοίνωση, όπου διευκρινίζεται ότι θα προτείνει στον αρχηγό του κράτους, τον βασιλιά Αλβέρτο Β', έναν διάδοχο του υπουργού που παραιτήθηκε.

Τον Ιανουάριο η Belfius (πρώην Dexia) είχε ανακοινώσει την εξαγορά για 110 εκατομμύρια ευρώ του κερδοφόρου μεριδίου που είχαν το ACW και ο γαλλόφωνος βραχίονάς του, το MOC, στην Belfius Assurances και την Belfius Banque.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού επενδύθηκε εκ νέου από τους δύο οργανισμούς σε ένα δάνειο που εκδόθηκε από την Belfius, με 6,25% επιτόκιο, ενώ στους δύο οργανισμούς δόθηκε η διακριτική ευχέρεια να επωφεληθούν επιπλέον ενός μπόνους ύψους 1,5%.

Τις πρακτικές αυτές, οι οποίες ανήκουν σε χρηματοοικονομικές τεχνικές που εφήρμοσε το ACW, επικεφαλής μιας σειράς από οργανισμούς που συνδέονται με το χριστιανικό κίνημα, μεταξύ των οποίων το βασικό βελγικό συνδικάτο CSC, κατήγγειλε στα τέλη Φεβρουαρίου το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Φλάνδρα, η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (NVA), η οποία υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Φλάνδρας.