Ο Μπερσάνι “κλείνει το μάτι” στον Γκρίλο με 8 προτάσεις

Ένα πρόγραμμα οκτώ σημείων βάσει του οποίου θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή παρουσίασε ο επικεφαλής του κόμματος PD στην Ιταλία, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, που κέρδισε την πλειοψηφία – αν και όχι αρκετά ισχυρή- των ψήφων στις ιταλικές εκλογές.

Μάλιστα, το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να έχει υποσημείωση “τι λέτε κύριε Γκρίλο” καθώς ο Μπερσάνι δεν σταματά να κοιτά προς το Κίνημα των 5 Αστέρων με την ελπίδα συνεργασίας.

Αν και στη Βουλή μετρά αρκετές έδρες, το PD στη Γερουσία δεν μπορεί να... τη βγάλει καθαρή χωρίς συμμάχους. Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, δηλαδή ο Μπερσάνι, θα πρέπει να παρουσιάσει την πρότασή του στον πρόεδρο την Τετάρτη. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών είχαν σε ξενοδοχείο στη Ρώμη οι βουλευτές του Κινήματος του Γκρίλο.

Σε συνέντευξή του στο Rai3, ο Μπερσάνι ανέφερε τα οκτώ σημεία στη βάση των οποίων θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ορισμένα εξ αυτών είναι:

  • νομοθεσία για καταπολέμηση της διαφθοράς και της μαφίας,
  • νόμος κατά των “συγκρουόμενων συμφερόντων” πολιτικών με επιχειρηματική δραστηριότητα, μέτρα για “πιο νηφάλια και λιγότερο ακριβή πολιτική” και
  • ευρείες μεταρρυθμίσεις για τα πολιτικά κόμματα
  • επεμβάσεις σε κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα
  • θέματα ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως: η υπηκοότητα, τα ομόφυλα ζευγάρια και το δικαίωμα στην ανώτατη εκπαίδευση.

Ενώ, ο Μπερσάνι, δεν παρέβλεψε να επαναλάβει την πάγια φράση του των τελευταίων ημερών καλώντας τον “καθένα να αναλάβει τις ευθύνες του”.