“Η Γερμανία να βοηθήσει περισσότερο την Ιταλία”

Από ιδιαίτερες εντάσεις και οξυμένο κλίμα χαρακτηρίστηκε η επίσκεψη του Ιταλού προέδρου, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στο Βερολίνο.

Ο Ιταλός πρόεδρος δήλωσε ότι "η Γερμανία θα πρέπει να πράξει περισσότερα" για να βοηθηθεί η ιταλική οικονομία αλλά και άλλες ευρωπαϊκές, που αναρρώνουν από την αισθητή οικονομική κάμψη.

Ο κ. Ναπολιτάνο δεν παρέλειψε να εκθειάσει τον ηγετικό ρόλο που είχε η Γερμανία κατά την κρίση χρέους που ταλανίζει ακόμα την Ευρωζώνη, τόνισε όμως ότι "στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρειαζόμαστε να νοιώσουμε ότι όλοι είμαστε μέσα στο ίδιο πλοίο".

"Δεν επιθυμώ να απλουστεύσω τα πράγματα, λογικό όμως είναι να αναμένει κάποιος μιαν αισθητή παρόρμηση από την Γερμανία υπό τύπον συνεισφοράς στην πραγματική, όχι την δηλούμενη, ανάκαμψη αναπτυξιακών ρυθμών απασχόλησης σε όλη την Ευρώπη", τόνισε ο 87χρονος πρώτος πολίτης της Ιταλίας.

Όπως γράφει το Reuters έχουν ακουστεί και από άλλα μέλη της Ευρωζώνης φωνές, για να δίνονται στους εργαζόμενους μεγαλύτεροι μισθοί, ή να διευκολύνονται οι δικές τους εξαγωγές στα όρια της Ευρωζώνης, και να αυξηθούν η κατανάλωση και οι εισαγωγές στη Γερμανία.

Ο Ναπολιτάνο αναγνώρισε τον κρίσιμο, όπως τον χαρακτήρισε, καθοδηγητικό ρόλο της Γερμανίας εν μέσω της κρίσης κρατικού χρέους και είπε ότι οι προσπάθειες που κατέβαλε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ - πέραν των τυχόν αιχμηρών σχολίων, που διατυπώνονται στον τρέχοντα δημόσιο πολιτικό διάλογο εντός και εκτός Γερμανίας-"αξίζουν ενός πολύ υψηλού σεβασμού" από όλους.

Ο Ιταλός πρόεδρος εκφώνησε, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Βερολίνο, ομιλία στο πανεπιστήμιο Χούμπολντ τονίζοντας σε αυτήν ότι: "όσα έκανε η καγκελάριος της Γερμανίας ώστε να μεγιστοποιηθεί η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών στην Ευρωζώνη σαφώς αντανακλούν τα συναισθήματα που διακατέχουν τις κυριότερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της Γερμανίας".