Πώς είναι μια μέρα… χωρίς τον Πάπα;

Αιώνες είχε να το ζήσει αυτό το Βατικανό... Και συγκεκριμένα 6: από το 1415 μ.Χ.!

Ο παπικός θρόνος άδειασε όμως ο Πάπας που αποχώρησε βρίσκεται εν ζωή. Ο μέχρι χθες πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, καρδινάλιος Ταρτσίζιο Μπερτόνε ανέλαβε προσωρινά τη διοίκηση της Αγίας Έδρας.

Παντού όμως στις αυλές, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια οι κοντσιλιάμπολι έδιναν και έπαιρναν... ήτοι οι άτυπες διαβουλεύσεις και επαφές των καρδιναλίων, “ζέσταμα” για τις διαπραγματεύσεις στο Κονκλάβιο για την εκλογή του επόμενου Ποντίφικα.

Το προσωπικό διαμέρισμα του Βενέδικτου σφραγίστηκε

Ο ίδιος ο Μπερτόνε θεωρείται από τα φαβορί για την πλήρωση του παπικού θρόνου. Ωστόσο φημολογείται ότι υπάρχει μια ισχυρή μερίδα κληρικών που τον αντιστρατεύεται.

Της όλης διαδικασίας για την προετοιμασία του κονκλαβίου (των ψηφοφοριών για την εκλογή του πάπα) θα προΐσταται ο γηραιότερος των καρδινάλιων, 'Ανζτελο Σοντάνο. Ο ίδιος, όμως, δεν θα μπορεί να πάρει μέρος στις ψηφοφορίες , διότι είναι πάνω από ογδόντα χρόνων. Στο εσωτερικό της Καππέλλα Σιστίνα, όπου, κατά παράδοση, ψηφίζουν οι καρδινάλιοι, τον Σοντάνο θα αντικαταστήσει ο καρδινάλιος Τζοβάν Μπαττίστα Ρε.

Μετά τις... κοντσιλιάμπολι, τη Δευτέρα, θα ξεκινήσουν και οι επίσημες συνελεύσεις του κονκλαβίου. Πρώτη δουλειά τους είναι να ορίσουν την ημερομηνία λήξης... των συνομιλιών.

Οι μέχρι τώρα προβλέψεις των αναλυτών, κάνουν λόγο για τις 10 Μαρτίου, αλλά δεν αποκλείεται, τελικώς, να μπορέσει να επισπευσθεί η όλη διαδικασία.

Ο – πλέον επίτιμος πάπας- Βενέδικτος, πριν παραιτηθεί, όρισε ότι αν όλοι οι καρδινάλιοι έχουν συρρεύσει στην Ρώμη, το κονκλάβιο μπορεί να αρχίσει πριν περάσει το διάστημα τις δυο εβδομάδων, που εθεωρείτο υποχρεωτικό, έως τώρα, ξεκινώντας από την ημέρα του θανάτου του Ποντίφικα. Εξάλλου – όπως είπε- αυτή την φορά δεν υπάρχει θάνατος, άρα οι πάγιες και γνωστές διαδικασίες, μπορούν να αλλάξουν.

Στα πλακόστρωτα δρομάκια του Μπόργκο Πίο, δίπλα στο ιερό κρατίδιο της Καθολικής Εκκλησίας (δείτε εδώ τον παγκόσμιο χάρτη των θρησκειών), ο τόπος βουλιάζει από τους δημοσιογράφους που έχουν σπεύσει από όλο τον κόσμο προκειμένου να καλύψουν το κοσμοϊστορικό γεγονός. Ωστόσο, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αποσπάσουν λόγια από τους καρδινάλιους, οι οποίοι παραπέμπουν εις το... Spirito Santo (το Άγιο Πνεύμα) για περαιτέρω απαντήσεις: “είμαστε βέβαιοι ότι το Άγιο Πνεύμα θα μας προσφέρει, όπως πάντα, την καθοριστική έμπνευση” και “ο νέος πάπας θα πρέπει να είναι υγιής, σχετικά νέος και άγιος”, δηλώνουν.