Ποιος είναι ο Τζιουζέπε Πιέρο Γκρίλο

Ηθοποιός, καλλιτεχνικός διευθυντής, υπέρμαχος της σάτιρας και της τεχνολογίας και πολέμιος της διαφθοράς, μπλόγκερ και ακτιβιστής , ένας 64χρονος μουσάτος και αντισυμβατικός τύπος πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης των Ιταλών και από χθες έχει προσθέσει άλλον ένα τίτλο στο ενεργητικό του: πολιτικός.

Ο Τζιουζέπε Πιέρο Γκρίλο -κατά κόσμον Μπέπε Γκρίλο- την δεκαετία του '90 έγινε το μαύρο πρόβατο της Ιταλικής τηλεόρασης, ύστερα από την επίθεση που εξαπέλυσε  στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και τον Bettino Craxi ,την εποχή εκείνη Πρωθυπουργό της Ιταλίας. Αυτό δεν τον πτόησε και σε παράσταση και κάθε δημόσια εμφάνιση του συνέχιζε να καταγγέλλει -πολλές φορές ακόμα και ονομαστικά- όσους θεωρούσε διεφθαρμένους και εμπλεκόμενους σε σκάνδαλα.

"Όταν ήμουν νεαρός έκανα μια διαφήμιση, αλλά αργότερα κατάλαβα ορισμένα πράγματα γύρω από τις διαφημίσεις. Μετά από λίγα χρονιά τα έβαλα με τους πολιτικούς, διότι τα πράγματα πηγαίνανε άσχημα, αλλά αργότερα κατάλαβα ορισμένα πράγματα γύρω από την πολιτική, και πιο συγκεκριμένα ότι η πολιτική ελέγχεται από την οικονομία", γράφει ο ίδιος στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του "Tutto il Grillo che conta".

 

Ο Γκρίλο δεν έκλεισε ποτέ το "μεγάλο στόμα" του και μετέδιδε τις απόψεις τους σε διαλέξεις στην Ιταλία και στο εξωτερικό, συχνά με εξαιρετική επιτυχία. Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2005 το Time τον ενέταξε στους "ευρωπαίους ήρωες" της χρονιάς για τον αγώνα του κατά των σκανδάλων και της διαφθοράς .

Το 2007 ο  Γκρίλο  οργάνωσε τη μεγαλύτερη διαδικτυακή πολιτική συγκέντρωση  στην ιστορία της Ιταλίας, την Ημέρα V". Περισσότεροι  από 2.000 Ιταλοί παρακολούθησαν την ιντερνετική του ομιλία   - από την ιταλική έκφραση "va..."- όπου πρόβαλλε τα ονόματα 2.000 πολιτικών που έχουν καταδικαστεί για διάφορα σκάνδαλα από διαφθορά ως φόνο.

Όταν άρχισε η οικονομική κρίση στην Ιταλία, ο Γκρίλο -η αλλιώς ο "πρίγκηπας κλόουν" όπως είναι το παρατσούκλι του- "επιβεβαιώθηκε" και οι Ιταλοί άρχισαν να τον ακολουθούν μαζικά.

Το 2010 ξεκίνησε το κίνημα "5 αστέρων" προσδοκώντας, όχι να μπει στη Βουλή αλλά να "κάνει αστεία για τους πολιτικούς" και να συνεχίσει να καταγγέλλει την διαφθορά, όπως είπε ο ίδιος, και τα υπόλοιπα είναι ιστορία...

“Ιταλοί και Έλληνες είμαστε ομοιοπάθουντες”

Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, ο δημοφιλής Ιταλός ηθοποιός-ακτιβιστής-πολιτικός, εξέφρασε την συμπάθεια και την υποστήριξη του στους “ομοιοπαθούντες” Έλληνες, δείχνοντας απόλυτα ενημερωμένος για την κατάσταση και τα πολιτικά δρώμενα στη χώρα μας.

 “Στην Ελλάδα θα ήμουν με τον Γλέζο, που στην Κατοχή ύψωσε τη σημαία στην Ακρόπολη, με τον Μίκη Θεοδωράκη και με τους ήρωες της γενιάς του Πολυτεχνείου, αλλά όπως ήταν τότε, στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Θα αγωνιζόμουν για να επιβληθεί το κράτος δικαίου” δήλωσε στο περιοδικό Έψιλον της Ελευθεροτυπίας , λίγες ημέρες πριν τη σαρωτική του νίκη στις Ιταλικές εκλογές. 

Ο Γκρίλο σχολίασε επίσης το φαινόμενο και τη δράση της Χρυσής Αυγής, λέγοντας ότι “όταν υπάρχει οικονομική κρίση και πολιτικό κενό ευδοκιμούν παρόμοια φαινόμενα. Τέτοιες έννοιες βρίσκουν απήχηση στους απελπισμένους. Στην Ιταλία δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο, γιατί το χώρο αυτό, των απελπισμένων δηλαδή, που στην Ελλάδα τον καλύπτει η Χρυσή Αυγή,, τον κατέλαβε το δικό μας κίνημα”.